Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 14 юни 2011 г.

Сиропиран портокалов кекс нa Танита



Като любители на сиропираните сладкиши, бях впечатлена от този в блога на Танита. Направих леки промени, поради наличностите в хладилника и невъзможността да отскоча до магазина. В опечен вид, кексчето ми се видя много ниско, тънко и за момент бях отчаяна, че не се е получил. И все пак, то си е мое творение, с мои поправки и решихме, че пак ще го "уважим". Приятната изненада беше, когато го разрязох. Имаше си пухкав вид (е, не като този на Танита) и противно на очакванията ми беше повече от сполучлив опит. И като такъв ,прецених, че мога да ви го покажа с всичките му несъвършенства. А защо не и това да му е чара!

В крайна сметка ви представям един мек, сочен и с много наситен портокалов вкус кекс. Има възможност да го сиропирате и малко повече,както бих направила аз следващия път.

Необходими продукти:
  • 1 голям, измит много добре портокал
  • 1 и 3/4ч.ч брашно
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода за хляб(премахнат содата и добавих цяло пакетче бакпулвер)
  • 1/4 ч.л сол
  • 1/2 ч.ч(125г) меко масло (аз използвах олио)
  • 1/2 ч.ч +3с.л захар
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч(120мл) прясно мляко
За сиропа:
  • 1/4 ч.ч захар
  • 1/2 ч.ч изцеден портокалов сок
  • 3с.л масло
Изцедете сока от портокала.
Останалата част от портокала заедно с 3с.л захар, поставете в блендер и смелете до много ситно.

Тук малко промених реда на приготвянето:
Разбих яйцата със захарта с помощта на миксер. Добавих постепенно мазнината. Прибавяте малко от прясното мляко и редувате с пресятото брашно, предварително примесено с бакпулвера и солта. И така- прясно мляко, брашно, пак мляко, пак брашно - общо 2-3 пъти ги изреждате. Накрая прибавете портокаловата смес от блендера. Аз настъргах и коричка вътре, но си оставих малко и за декорация.
Готовата смес се пече в намазнена и набрашнена тавичка с диаметър 23 см (моята беше правоъгълна йена с малко по-големи размери) на 180 градуса около 35 минути. Най- добре проверете дали е опечен кекса с клечка.
Изпечения кекс охладете и обърнете върху поднос.
Сироп: Кипнете портокаловия сок и захарта, заедно с маслото( аз имах маргарин).
Охладения сладкиш надупчете с клечката и сиропирайте с топлия сироп.

Ние го предпочитаме студен и го съхранявам в хладилника покрит с фолио или хартия.

4 коментара:

  1. Нина, съвсем хубав ми се вижда сладкиша ти, и сочен:).Хвърлила съм и аз око на сладкиша на Танита, много уважавам рецептите й!

    ОтговорИзтриване
  2. Не виждам какво да не ти се е получило, толкова сочен е станал. Браво, Нина!:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Тъй като имах визуална представа от снимките на Танита, очаквах много да се надуе. Оттам дойде и първоначалното разочарование, което след това беше безсмислено. Дебелината на кексчето е около 2-2,5 пръста, а не както си мислех, че ще е около 4 пръста дебело.
    Опитайте. Заслужава си, но ако обичате по-сочно, пригответе си повече сокче.

    ОтговорИзтриване
  4. Нинка,добре си изглежда кекса ти,може би тавичката ти е дошла една идея по-голяма,затова е станал по-тъничък!И аз съм фен на сиропираните десерти!Бих си хапнала парче от твоя!

    Спорен и вкусен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...