Откакто опитах ябълковия кекс на една колежка, от тогава не съм си и помисля да правя най-обикновен кекс.
Този е много ароматен, с наситен вкус на канела и сочен!
Много бързо се приготвя като изключим голямата играчка да се нарежат на много ситни парченца ябълките. Отнема време, но пък си заслужава търпението.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1/2 чаена чаша олио
- 1 1/2 чаена чаша захар
- 4 -5 средно големи ябълки, нарязани на ситно
- 2 чаени чаши брашно
- 1 бакпулвер
- 1-2 малки пакетчета канела според вкусът ви
- стафиди- 50 грама (или по желание количеството)
- едро накълцани орехи
Разбийте с миксер за кратко яйцата. Добавете постепенно олиото и продължете да разбивате с миксера. На 2-3 пъти прибавете захарта като се стремите да я разбиете добре. Много често захарта не се разтваря напълно, но това да не ви притеснява. От сока на ябълките в тестото, тя се достопява. В оригиналната рецепта на колежката ми, сместа дори се разбърква с тел и се оставя няколко минути да се разтопи захарта. По-бързо и качествено ми се струва използването на миксер.
Към получената смес добавете ситно нарязаните ябълки. Ако са по-едро нарязани се усещат повече, но лично на мен ми се струва, че ям варена ябълка, вместо кекс със загадъчен ябълков вкус. Но ако предпочитате по-едри парчета, нарежете ги така.
Овкусете с канелата. Количеството е на око, но винаги гледам да се получи наситен цвят, за да може кекса да е кафеникав след изпичането. Прибавете стафидите и едро нарязаните орехи. Работете с дървена лъжица, лопатка или силиконова бъркалка.
Пресейте брашното и към него добавете 1 пакетче бакпулвер. Разбъркайте леко и прибавете брашното към горната смес. Бъркайте ,докато се усвои добре брашното и се получи кексово тесто.
В кексова форма, намазнена и набрашнена, сложете сместа и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Пробвайте с дървена клечка дали кекса е готов.
По желание преди сервиране може да поръсите кекса с пудра захар.
От подправките за сладкиши канелата ми е любимата, а добавена към сладкиши с ябълка..... мммм. Нина, кексът ти е станал великолепен! Поздравления!:-)
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица ти желая!
Нина, чудесно изглежда кексчето!Комбинацията ябълки - канела ми е много любима:).
ОтговорИзтриванеНаистина е вкусен кекса. Отдавна съм забравила традиционния кекс и у дома искат само такъв. По-сочен е и тестеничък.
ОтговорИзтриване