Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 1 юни 2011 г.

Пиле жулиен



Любимото пиле на моя съпруг.
За първи път такова пиле опитахме в едно заведение. Беше много вкусно. Само заради него ходихме още няколко пъти. След време смениха готвача, развалиха хубавото ястие и се наложи аз да импровизирам у дома. Импровизацията не само излезе успешна, ами и ни стана любим специалитет.

Продукти:

  • 400 грама пилешко филе
  • 200 грама пресни гъби
  • 2-3 кисели краставички
  • 100 мл бяло вино (може и без него)
  • 2-3 с.л. мазнина
  • 1-2 малки кофички заквасена сметана
  • 3-4 или повече топени сиренца (от триъгълните в кутийките, но става и без тях вкусно)
  • млян черен пипер на вкус
  • 100 грама кашкавал за поръсване

Пилето и зеленчуците се режат на жулиени (тънки и дълги ивички, гъбите на филийки).
В тиган с капак първо загряваме малко мазнина, за да не залепва пилето. Моя тиган не е тефлонов и се налага малко повечко да сложа. Задушете пилето до побеляване под капак. След това добавете гъбите и краставичките, пак затворете капака и оставете да се задушат до омекване на гъбите. Махнете капака, налейте виното, прибавете топеното сирене, разбъркайте добре. Изсипете в тигана и заквасената сметана. Ако желаете да е с повече сос, две кофички ще са ви необходими. За по-суго ястие- 1 е достатъчна. Подправете с черния пипер и с често бъркане да не загори, оставете ястието да се посгъсти.
Сервирайте топло с настърган кашкавал и чаша студено бяло вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...