Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 15 юни 2011 г.

Топки - тутманик



Спомен от студентските ми години и от милата хазяйка, която не пропущаше да ме почерпи с уханните си питки и тутманици.
С умиление отварям тефтера и приготвяйки този тутманик, се сещам за прекрасните дни.
Начина на приготвяне е дълъг, но това нека не ви плаши. На практика не е трудно, нито толкова връткаво. Просто написаното изглежда много.

Количеството продукти е за една огромна тава тутманик. Обикновено остава повече от половината за другия ден. Ако желаете намалете количеството.

Необходими продукти:

За тестото
  • 400 мл хладка вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 2/3 кубче мая
  • малко брашно до получаването на гъста кашичка като за катми
От тези съставки правите кашичка и оставяте маята да шупне.

  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 яйца
  • брашно около 1-1.5 кг
Пълнеж: 300 гр сирене и 2 яйца
олио за намазняване на топките
За поливане:
  • 2 яйца
  • 1-2 чаени чаши кисело мляко
  • 30 гр масло или маргарин

Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Сипете втасалата мая, киселото мляко и 2 яйца. Омесете меко еластично тесто. Има възможност количеството кисело мляко и водата от маяната смес да се заменят общо с 1 литър прясно мляко.
Оставете тестото да втаса.
Премесва се.
Оформят се топчета,колкото малка ябълка. Разтегля се с ръце на малка питчица с големината на кафяна чинийка и в средата се слага от плънката. Завива се и отново се оформя на топка. С ръце обилно се намазнява всяка топка и се нареждат една до друга отново в намазнена тава.
Наредения тутманик се оставя да втаса. След това с лъжица се поливат със смес от 2 яйца и 1-2 чаши кисело мляко. На върха на всяко топче се слага малко парченце масло или маргарин.
Пече се в умерена фурна, предварително загрята на 180-200 градуса. Готовия тутманик се напръсква с вода, покрива се с чиста кърпа и се изчаква 10-на минути да изстине.





4 коментара:

  1. Това съм го правила,но още не съм му написала рецептата за блога,че пусто време все не стига!
    Даже имаше тема при мамите,но го правих на по-малки топки,и пак с такава млечно-яйчена заливка!На турски се казва Дизмана.
    Твоят тутманик е станал страхотен,поздравления,Нинка!
    А после аз съм изкушавала с тестени насред лято,а?:))

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, какъв е пухкав и с тази коричка от горе... Непременно ще опитам рецептата! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Нина, чудесен е тутманика ти!Пухкав, с хубав загар - дояде ми се:))).

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, какъв е хубав този тутманик! Такъв един пухкав, златист.-))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...