Отдавна не съм качвала нищо ново.Няколко дни нямах физическата възможност да ви представя новото изпробвано от мен.
Много вкусни малки питки, с вкус на мини пици-калцонета.
Снимката на готовите питчици не е добра. Предполагам, че омесих прекалено меко тесто и по време на печене се деформираха, почти до неузнаваемост. Ще поправя ,следвщия път, твърдостта на тестото, и ще ви покажа ,надявам се, нови по-апетитни снимки.
Рецептата е от Мариета. Винаги е приготвяла много вкусни питки (друго все още не съм опитвала от блога й).
За тестото:
- 600 гр брашно
- 1 пакетче суха мая (аз винаги използвам жива мая- 1/2 кубче)
- 300 гр айрян ( при мен беше 400 мл)
- 1 яйце ( + 1 белтък, който остава от яйцето за намазване)
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 жълтък за намазване
За плънката:
- 100 гр шунка /бекон или мек колбас по избор/ - ние предпочитаме кренвирш
- 100 гр кашкавал
- 100 гр лютеница (сложих малко повече, за да се усеща)
- 100 гр. кисела краставичка (това е моя добавка)
На повърхноста на всяка питка се правят два разреза с нож, така че да се вижда плънката.
Питките се мажат с жълтък и се пекат в умерна фурна до готовност.
От тесто замесено с 400 мл айрян, излизат около 18-20 бр. средно големи питки.
Нина, много вкусни изглеждат питките!Много обичам тестени изделия с плънка - копирах си рецептата:).
ОтговорИзтриванеНинка,знам ги тези питки,верно са много вкусни!Съвсем добре са ти станали,и моите изглеждаха така!Вида не е за подценяване,но вкусът е водещ,така че мисля питките ти са съвсем отлични!
ОтговорИзтриване