Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 4 май 2016 г.

Торта парфе




Необходими продукти:

За блата:

4 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша  брашно
4 суп. лъжици вода

За крема:

5 яйца
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар + още 10 суп. лъж. захар
6-7 суп. лъж. пълни брашно
4 суп. лъж. желатин / 1 пакетче 25 грама /
1-2 чаени лъжички какао за оцветяване на блата
2 прахчета ванилия
банани, праскови, кайсии - от компот
сок от компот за сиропиране на блатовете


Начин на приготвяне:

Блата: Разделят се жълтъците от белтъците в две купи. Белтъците се разбиват с миксер на сняг с малко повече от половината предвидена захар + 2 суп. лъж. вода.
Жълтъците  се разбиват с останалата захар + другите 2 суп. лъж. вода до гладък крем.
С лъжица се смесват двете смеси като се прибавя жълтъка към белтъка и се бърка бавно и внимателно с дървена или силиконова бъркалка.
След като смесите белтъците и жълтъците, прибавете  брашно като го сеете със ситото. Разбъркайте сместа. Форма за торта с падащо дъно се намазва или застелете с хартия за печене. Изсипете сместа във формата. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна. Като изстине  се разрязва на 3 равни блата.

Крема:  Прясното  мляко се сварява и от него се отделя 1 чаена чаша.
Разделят се жълтъците и белтъците.
Белтъците се разбиват с 10 суп. лъж. захар, докато станат на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват с брашното  като едновременно се добавя и отделената чаша мляко.
Желатина се накисва в 1/2 чаена чаша вода и се разбърква да стане на хомогенна кашичка.  Прибавя се към голямото количество прясно мляко и се разбърква,докато се разтвори. След това прибавете жълтъците към млякото със желатина. Сложете на котлона и с непрекъснато бъркане сварете крема. Готовия крем свалете от котлона, изчакайте 5  минути да се охлади леко и прибавете белтъците бавно с непрекъснато бъркане.
 Отделете 1/3 количество от крема и го оцветете с какаото като го добавяте с помощта на сито и много леко се бърка с бъркалка. Останалия крем ароматизирайте с 2 пак. ванилия.

Начин на нареждане:
Във формата, в която сте пекли блата,  на дъното се слага голям найлон, който трябва да може да покрива стените на формата и да остане за завиване на тортата най-отгоре.
На дъното върху найлона се подреждат плодове от компот или пресни такива. В случая съм нарязала банани на колелца и съм ги подредила в кръг. Много вкусна става тортата и с киви, портокал, праскови или кайсии от компот. Върху плодовата украса се сипва повече от половината жълт крем. Внимавайте да не разместите плодовете! От разрязания на три части блат се слага първо най-горната като е поставен с лицето на долу / разрязана му част да е отгоре /. С лъжица сиропирайте  блата със сока от компот. Изберете компота да не е от червени плодове- череши, вишни, за да не оцвети блатовете. Намажете блата с кафявия крем. Върху него поставете средния блат, отново сиропирайте.Намажете с останалия жълт крем. Може да подредите резенчета банани. Последния пласт от блата се сиропира предварително и се подрежда в тортата като сърцевината му да е към крема, а отгоре остава дъното на печения блат. Понякога сиропирам леко и отгоре, ако ми се вижда, че е сух най-горния блат. Завийте тортата отгоре със стърчащите парчета найлон. Крема, който е в повече и е излязъл извън блатовете не се маха, а като се завие с найлона крема ще се разнесе навсякъде и ще се получи намазана и загладена отвън.Най-отгоре натиснете с чиния, която да държи найлона. Сложете тортата в хладилника или най- добре във фризера за 2-3 часа да се стегне.




 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...