Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 9 май 2016 г.

3 вида панирани тиквички на фурна


      Обожавам тиквичките и когато вляза в зеленчуков магазин или кварталния супермаркет не пропускам да купя няколко. Не мога да им устоявам на лъскавия и примамлив вид. Така много често се прибирам с поредната торбичка тиквички. Често ми се случва да събера по-голямо количество от потребното и започвам да мисля как да ги използвам. Пържени са ни любими, но заради мазнината напоследък ги пека във фурната. И за да не ни омръзнат съвсем, прибавям им малко "украса". Преди време попаднах на рецепта за панирани тиквички в едно кулинарно списание, които са много вкусни. Но този път реших да направя микс от панировки. 




Необходими продукти:

  • 2-3 средни тиквички
  • 2-3 яйца за панировка
  • 150 гр галета
  • 2 с.л. мак
  • 150 гр сусам
  • 150 гр. корнфлейкс
  • брашно за овалване
  • сол на вкус
  • 20-30 мл олио

Начин на приготвяне:


   Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки и дълги пръчици. Посолете на вкус и отцедете от излишната вода, която си пускат.


     Разбийте яйцата с малко водичка.
В няколко съда пригответе различните панировки- в един сложете цял или натрошен корнфлейкс; във втори смесете галета, мак и сусам;в трети съд сложете само сусам. Отделно си пригответе брашно за овалване.



       Оваляйте тиквичките в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в една от панировките. Аз разделям приблизително на три части количеството пръчици и всяка част я приготвям в един вид панировка. 
Подредете ги в тава застлана с хартия за печене и отгоре на тънка струйка полейте малко мазнина.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист цвят.







Сервирайте с чеснов сос или друг по ваш избор. Страхотно мезе за студена бира.






4 коментара:

  1. Супер вкусни ми изглеждат тези твои тиквички и определено ще ги пробваме и ние, а и сезона на бирата дойде, така че са съвсем на място.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са сладки и вкусни,хрупкави и не са никак калорични.

    ОтговорИзтриване
  3. Виждам, че статията е стара, но рецептите определено си заслужават :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...