Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 30 ноември 2013 г.

Бързи и лесни мекичета


 

                Близките 3-4 седмици не ми оставаше време да поглезя близките с нещо вкусно. И все си казвам следващата седмица ще поправя пропуска. И така се изниза месеца. Най-после днес запретнах ръкави и докато се наслаждавах на сутрешното кафе, разгръщах позабравени книжки. И попаднах на нещо познато, изпробвано, но с много малка добавка, която промени коренно резултата. 
               Подобни мекички правя от години по рецепта на баба ми. Но в тази има добавено 1 яйце. От него станаха по- шуплести и по-пухкави и разбира се по-вкусни. 

Необходими продукти:

1 яйце
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1-2 щипки сол
100-150 гр. краве сирене
брашно около 500 гр - за средно меко тесто


Начин на приготвяне:

       В подходящ съд за месене сложете пресятото брашно. Направете кладенче в средата и в него чукнете яйцето. Разбъркайте хлебната сода с киселото мляко и ги прибавете към яйцето в купата. Накрая прибавете натрошеното сирене и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто.

       С набрашнени ръце откъснете малки топки тесто, оформете ги на мекици. 
       Изпържете ги в силно сгорещена мазнина на умерен огън, за да не останат сурови отвътре.






1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...