Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 12 юни 2013 г.

Пица "Куатро Формаджи"

  

      Днес научих  много интересна предистория на съвременната пица. Началото си води от древните гърци, когато върху хляба си са слагали масло, подправки и сирене.Римляните са създали "плацента"- тънък слой направен от брашно, върху него- сирене и мед и овкусен с дафинов лист. Всички знаем, че съвременната пица е запазена марка на Италия и е известна като "неаполитански пай " с домати (според източника, от който научих интересната история). Сиренето към нея е добавено през 1889 г.  На неаполитанската пица е даден статут на "гарантиран традиционен специалитет" от Италия.
У дома обожаваме този "неаполитански специалитет" и не сме в състояние да  му устоим.  От известно време  в хладилника  се "подвизават" различни сирена, на които трябваше да им намеря "приложение". И тъй като всички им се мръщят ,реших да направя пица с 3 вида сирене. За първи път експериментирам само с такива сирена и резултата беше ароматна и наситено кашкавалена пица.  Изяде се преди да съм преброила до 3... :)



 Тук съм използвала тестото за пици на Илияна.
  
Продукти за тестото:

  • 250 мл хладка вода
  • 1 пакетче суха мая (7г)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 4-5 с.л. зехтин или олио
  • около 500 г брашно
За плънката: 100 гр. пушено филе или друг колбас
                       по 50-100 гр сирене Лердамер, Ементал и Гауда (разбира се може и други видове или обикновен кашкавал)

доматено пюре или дом. сок за намазване
1 зелена чушка
10-тина маслини
50 гр. замразена или от консерва царевица
1 ч.л. червен пипер
чубрица
риган



Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.
Готовото тесто се разстила в намазнена тава, дебелината на основата е по ваше желание. Ние предпочитаме да не е съвсем тънка като оригиналните италиански пици,а да има и малко тестеничко. Намажете тестото с разредено доматено пюре или доматен сок, а през лятото дори използвам пресни домати, настъргани на ситно. Тогава е още по-вкусно с дъх на свежи зеленчуци.
Филето нарежете на тънки филийки или кубчета. Разпределете по цялата площ,отгоре настържете обилно от трите вида сирена. За вкус можете да сложите няколко обезкостени маслини, кръгчета прясна зелена пиперка. Поръсете шепа царевица и подправете с червен пипер, чубрица и риган или подправки според вкуса ви.
Обикновено докато гарнирам пицата тя леко втасва и не я чакам допълнително. Директно я пека в предварително загрята на 200 градуса фурна.

С вкусен чили сос удоволствието от ароматната димяща пица е още по-голямо.




6 коментара:

  1. Супер ! И какво излиза , че родината на пицата е Гърция ? :)) Интересно ми беше да прочета ,Нинка !
    Хубав ден ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Нинче, страхотна е!!! Едно голямо парче за мен!:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Иве, май така излиза,че гърци и римляни са една крачка напред и в този занаят.
    Важното е да ни е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммм,колкото повече сирена,толкова по-вкусно,изцяло приветствам,Нинка!Точно по мой вкус е!Прегръдка и много релаксиращ уикенд пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм, че апетитна пицаааа!
    Не бих и простила, ако ми е пред очите :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пицата е едно от нещата,които ние българите обичаме да си похапваме,макар и да не се води типично и традиционно наше ястие.Всеки знае, че в Италия правят невероятни кулинарни шедъоври на пиците, но пък след като не всеки може да отиде до там за да ги пробва поне може да си направи вкъщи.Благодаря ви за тази рецепта, дали е съвременна или не, изглежда невероятно вкусна пицата и тези почивни дни смятам да я пробвам с това тесто,което е със зехтин, до сега не съм правила с него.Надявам се да ни пишете с още рецепти, и да ги снимате непременно.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...