Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 22 май 2013 г.

Агнешко с пресен лук




Не е минал нито един Великден или път, когато сготвя агнешко и да  успея да снимам. Все нещо ще се случи- или бързам, или забравям да направя снимки. Тази година агнешкото ми се сдоби с фото сесия и съм много доволна. Най-после и в моята колекция да добавя вкусна мръвка. 
Предимно го предпочитаме печено с добавка пресен лук и по възможност да е повече. А толкова лесно се готви, че забравям за яденето 2-3 часа. Най-често избирам 1 бутче, може и плешка или ако искате просто няколко парчета месо задушете. Ние се събираме доста народ около агънцето и няколко мръвки няма да ни задоволят апетита.


Необходими са :
  • агнешко месо- бут, плешка
  • пресен лук- количеството пожелание- аз слагам около 7-8 връзки на 2-2,5 кг месо
  • пресен джоджен -1/2- 1 връзка
  • сол на вкус
  • 50-80мл олио
  • червен пипер



Няма нищо сложно в приготвянето. Цялото бутче го измивам, овкусявам с червен пипер и сол. Ако искате го нарежете на порции, но на мен ми доставя удоволствие да режа цели парченца месо. 
Лука се почиства и измива. Нарязва се на по-едро и се слага като канапе на дъното на по-дълбока тава. Осолете го и поръсете и него с малко червен пипер. Джоджена се нарязва на ситно и се подправят лука и месото. Върху канапето от лук разпределете месото, ако е на порции или просто сложете бута. Налейте малко вода- около 1-2 водни чаши. 
Завийте с алуминиево фолио и печете на 200-220 градуса около 2-3 часа. Месото се задушава много добре,чак се топи в устата.

Ако не желаете да има много сос, намалете количеството вода и я съобразете с  грамажа на вашето месо. Или просто накрая отвийте агнешкото и го запечете. 

3 коментара:

  1. О, това изглежда божествено вкусно!
    Преди години съм хапвала такова, но беше толкова отдавна... И все пак още помня вкуса!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно изглежда! Обожавам агнешко :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...