Тази фокача отлежава в архивите ми доста време и дори съм забравила за нея. А е толкова пухкава и вкусна, че не "заслужава такова отношение" :) И как няма да е вкусна като произхожда от майсторката на тестените изделия Зиче. Погледна ли към блога й, ме обзема мерака да замеся нещо ново и вкусно. Сега съм хвърлила око на едни малки питки, но за тях ще пиша друг път.
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 270 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 30 гр.мая
- 1 с.л. зехтин
За поръсване - 2 с.л. зехтин, чубрица, маслини, шарена сол
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, подквасената мая, солта, зехтина. Меси се меко тесто.Поставя се в намаслена купа, покрива се с фолио. Втасва на топло около 30-50 минути.След като втаса, тестото се разплесква върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см. Оставя се да втаса за кратко. С пръсти се правят вдлъбнатини, полива се със зехтина, поръсва се с чубрица .
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Но преди това загрейте добре тавата във фурната и след това сложете фокачата с хартията да се пече.
Зиче е дала вариант и с поръсени маслинки. Аз лично я предпочитам само с чубрица или шарена сол.
Източник - Черпак с мерак
Как сега да сервирам купения хляб,като менюто ми плаче за твоята фокача!
ОтговорИзтриванеНаздраве за празника!
И аз ѝ се каня на тази фокача, Много добре изглежда, а е и вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Страхотна ти е фокачата! Не съм правила още, но записвам за проба.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Обичам фокачи:) Пробвала съм няколко:)
ОтговорИзтриванеЧудесна е твоята и много изкушаваща:)
А в продуктите ще запишете ли колко сметана сте използвали???
ОтговорИзтриванеИзобщо не се споменава за сметана
ОтговорИзтриване