Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 27 януари 2013 г.

Печено свинско месо с гъбен сос и зеленчуци

 По празниците бяхме на гости и домакинята ни посрещна с това прекрасно и невероятно вкусно печено месо. Обожавам така приготвено месо, но до сега никога не бях опитвала. Четейки по- надолу сами ще се уверите, че всяко вкусно нещо изисква и по-дълга обработка. Но целта оправдава труда, в случая.
Идеята е взаимствана от интернет и ако някой си познае начина на приготвяне, моля да ни извини. 
Най-трудната част от приготвянето е самото увиване с конеца. Голяма борба падна. В старанието си да го увия добре,накрая трудно премахнах плетеницата, която съм сътворила. Но без емоции не може.

 Необходими продукти:
  • парче свински врат- около 1,5 кг
  • 50 мл соев сос
  • 50 мл водка
  • 3 с.л. подправки (черен пипер, червен пипер,кимион,риган, чесън на прах)
  • 2 пъти по 1 с.л. горчица и 1 с.л. мед
  • малко сол
  • 100 мл бира и 100 мл вода / бульон

Начин на приготвяне:

 Месото се почиства от мазнините.
Оформя се на цилиндрично парче и с помощта на кухненски конец се усуква здраво през цялата дебелина на месото. Стараете се да няма висящи части месо и прблизително да е с еднаква дебелина оформящото се руло.

Соевия сос и водката се смесват и със спринцовка се инжектира месото от всички страни през 3-4 см.Отвън се намазва със смесените горчица, мед и сол. Завива се във фолио и се слага в хладилника за 12 часа.
Освобождава се от фолиото и се запържва в сух тиган от всички страни за по 1-2 м инути, колкото да се запечата. Намазва се с втората част горчица и мед. Изважда се на хартия за печене или фолио посипани със смес от  подправките. Овалва се добре месото в подправките и се прехвърля в тава за печене заедно с бирата и водата. Отгоре добре се завива с алуминиево фолио и се поставя в студена фурна да се пече на 250градуса -30 мин.След това намалете фурната на 180 градуса и печете още около 70-80 мин. Като се извади тавата,оставя се 10-15 минути да поизстине преди да се нареже. Ако желаете можете преди това да запечете месото малко на грил, за да добие златист цвят.

За гарнитура са подходящи картофено пюре (в случая домашно приготвено) ,задушени зеленчуци и гъбен сос за печено свинско месо.


 За гъбения сос:
500 гр. гъби
50-60 гр. масло
150 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
щипка сол
черен пипер
соса от печеното месо

Гъбите се почистват и нарязват на ситно. Заедно с маслото се задушават под капак до омекване, посоляват се и се прибавя брашното. Запържва се за 2-3 минути , докато си смени цвета и по малко се разрежда със соса от печеното месо и прясното мляко до сгъстяване. Поръсва се с черен пипер.


6 коментара:

  1. Нинка, аз уж си редовен читател на "творчеството" ми :)))
    Мой е врата (хах как звучи) ето рецептата - Печен свински врат, но наистина така приготвен става крехък като .... мозък. И много се радвам, че ви се е харесал - и на теб, и на дамата, която ви е посрещнала с него.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинчеее страхотно е месцето! Ама ти се загуби нещо та се питам къде?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, месцето е разкош!!! Колко добре се е опекло! Страхотна е рецептата, браво и на теб и на Пепчо! Супер си, Нинка!

    ОтговорИзтриване
  4. Бих се учудила,ако рецептата не е на Пепи,Нинка,нали знаеш,че тя е енциклопедия,особено на тема мръвка,и то голяма като тази.Гарантирано е било супер вкусно,но и ти си се потрудила подобаващо,разкошна порция,а месцето си личи,че е мозък!Браво и на двете-Пепи и Нинка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...