Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 3 януари 2013 г.

Въздушни (улични) мекици


След голямото преяване с мръвки по празниците, у дома помолиха за някакви вкусни мекичета. И тъй като не мога да отказвам на желанията им, започнах да обмислям вариант за такава закуска. И се сетих за вкусните улични мекици от едно време, които обожавах като дете. Сега се намират само на 1-2 места в града ни и до съвсем скоро не умеех да приготвям. Благодарение на tanita и още 1-2 жени, успях да се науча. Признавам, че в началото с малко недоверие гледах на тази лепкава маса тесто, която се заформяше и въпреки всичко тайно се надявах резултат да има. Очакванията ми наистина се оправдаха.
Ще ви напиша точно рецептата на Танита, тъй като няма какво да се измени.

Продукти:
около 4ч.ч брашно
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 и 1/2 ч.ч топла вода

 Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто.
Съветът на Танита е, ако ви се стори прекалено рядко тестото, да добавите още малкобрашно. Аз също добавих, тъй като от получената каша беше невъзможно да се оформят каквито и да било мекичета. 

Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.

 Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.
Пържат се до златисто. Готовите мекичета се изваждат и отцеждат върху домакинска хартия.


Най- вкусни са поръсени с пудра захар!
Една доза е достатъчна за 3-4 членно семейство.



Да ви е сладко!


Източник:  Рецепти прелитащи през океана

10 коментара:

  1. Честита Нова Година!
    Попаднах тук през блога на Ив - С нож и вилица в ръка.
    Никога през живота си не съм правила мекици! А много искам да се науча! Ще пробвам с тази тук рецепта - струва ми се добра! Да видим какво ще излезе.
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,Боряна! Изборът ти за вкусни мекици е правилен. Страхотни са, но ако наистина досега не си правила никакви мекици, дано тези не ти се видят сложни. Разгледай препратката ми към Танита,там има повече снимки и много мнения. Може да са ти от полза. Успех ти желая и ще чакам отзиви. За вкусът им изобщо не се съмнявай- прелестни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са тия мекици, Нинка!
    Жалко, че се пържат в многото олио, та не може всеки ден да си ги хапваме :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са...
    Честита да е и Новата 2013, Нина,
    - по добра, по-щедра и по-благодатна!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,поради тази причина ги правя май 2-3 пъти в годината. Иначе си облизваме пръстите,но олиото хич не е малко.
    di_ani да ви се връщат хубавите пожелания!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова 2013 ,Нинка ! Здраве и късмет !
    Чудни мекички ! Да ви е сладко :) !

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни мекици, напомнят ми детството! Честита Нова Година! Много здраве за цялото семейство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Нова Година!Желая ти здраве и късмет през новата 2013!
    Поздрави за вкусните мекички:)

    ОтговорИзтриване
  9. Изкуших се да надзърна какво се случва в блоговете, а тук както винаги е вкусно и уютно! Поздрави, Нинче!

    ОтговорИзтриване
  10. Нинка,много добре изглеждат мекичките ти!Много пухкави!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...