След голямото преяване с мръвки по празниците, у дома помолиха за някакви вкусни мекичета. И тъй като не мога да отказвам на желанията им, започнах да обмислям вариант за такава закуска. И се сетих за вкусните улични мекици от едно време, които обожавах като дете. Сега се намират само на 1-2 места в града ни и до съвсем скоро не умеех да приготвям. Благодарение на tanita и още 1-2 жени, успях да се науча. Признавам, че в началото с малко недоверие гледах на тази лепкава маса тесто, която се заформяше и въпреки всичко тайно се надявах резултат да има. Очакванията ми наистина се оправдаха.
Ще ви напиша точно рецептата на Танита, тъй като няма какво да се измени.
Продукти:
около 4ч.ч брашно
около 4ч.ч брашно
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 и 1/2 ч.ч топла вода
Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто.
Съветът на Танита е, ако ви се стори прекалено рядко тестото, да добавите още малкобрашно. Аз също добавих, тъй като от получената каша беше невъзможно да се оформят каквито и да било мекичета.
Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.
Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.
Пържат се до златисто. Готовите мекичета се изваждат и отцеждат върху домакинска хартия.
Най- вкусни са поръсени с пудра захар!
Една доза е достатъчна за 3-4 членно семейство.
Да ви е сладко!
Източник: Рецепти прелитащи през океана
Честита Нова Година!
ОтговорИзтриванеПопаднах тук през блога на Ив - С нож и вилица в ръка.
Никога през живота си не съм правила мекици! А много искам да се науча! Ще пробвам с тази тук рецепта - струва ми се добра! Да видим какво ще излезе.
Чудесни снимки!
Здравей,Боряна! Изборът ти за вкусни мекици е правилен. Страхотни са, но ако наистина досега не си правила никакви мекици, дано тези не ти се видят сложни. Разгледай препратката ми към Танита,там има повече снимки и много мнения. Може да са ти от полза. Успех ти желая и ще чакам отзиви. За вкусът им изобщо не се съмнявай- прелестни са!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са тия мекици, Нинка!
ОтговорИзтриванеЖалко, че се пържат в многото олио, та не може всеки ден да си ги хапваме :)
Чудесни са...
ОтговорИзтриванеЧестита да е и Новата 2013, Нина,
- по добра, по-щедра и по-благодатна!
Пепи,поради тази причина ги правя май 2-3 пъти в годината. Иначе си облизваме пръстите,но олиото хич не е малко.
ОтговорИзтриванеdi_ani да ви се връщат хубавите пожелания!
Честита Нова 2013 ,Нинка ! Здраве и късмет !
ОтговорИзтриванеЧудни мекички ! Да ви е сладко :) !
Страхотни мекици, напомнят ми детството! Честита Нова Година! Много здраве за цялото семейство! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година!Желая ти здраве и късмет през новата 2013!
ОтговорИзтриванеПоздрави за вкусните мекички:)
Изкуших се да надзърна какво се случва в блоговете, а тук както винаги е вкусно и уютно! Поздрави, Нинче!
ОтговорИзтриванеНинка,много добре изглеждат мекичките ти!Много пухкави!Прегръдки!
ОтговорИзтриване