Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 26 юни 2012 г.

Пилешката кавърма на Пепи



Едва ли има кулинар, който поне веднъж да не е попадал в блога на Пеп-4о. Пепи е една отлична домакиня, с прекрасен кулинарен блог и всичко, което съм приготвила до момента е било с превъзходен вкус. Да не говорим колко неща съм планувала да опитам.
Както казва една друга блогърка- следя много страници и рецепти из интернет пространството, но не на всички можеш да се довериш. С ръка на сърцето казвам, че тази мила жена е спечелила доверието ми в кухнята и досега не ме е подвеждала с нито една рецепта.
Ама хайде да спрем с рекламата, тя не се нуждае от такава.
Днес съм се спряла на пилешката й кавърма. Толкова апетитни снимки е публикувала, че почти е невъзможно да устоиш. При мен ,обаче, се получи с малко повече сос, тъй като част от семейството желае да има в какво да топне хапчица хляб.
В хода на готвене леко измених рецептата, но тук ще ви напиша оригинала.

Необходими продукти:
  • около 1 кг пилешко месо без кост - бяло или почистено от бутчета
  • 200-250 гр. гъби - не са задължителни, аз не сложих
  • 3-4 глави лук
  • 60-80 мл олио
  • 1 чушка
  • малко парче праз (около 10 см.) - в този сезон не се намира праз и съответно не сложих
  • 1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
  • 150 мл бяло вино
  • 1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
  • 1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
  • по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус
  • магданоз
  • 1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва
Начин на приготвяне:
Лука се нарязва на полумесеци и се задушава 5-6 мин. в олиото. Пилешкото месо се реже на кубчета.
Гъбите се почистват, измиват и режат на филийки. Добавят се към лука и се задушават заедно още 5-6 минути под капак.
Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното. Като заври нека клокне за малко и намалете степента на котлона, за да може да се готви на бавен огън около 30 мин.

Месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.

Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре.

Пепи е написала и още няколко идеи за сервиране на кавърмата- в омлет, разпределена в порционни гювечета.


Източник : Храна за мой'те канибали

понеделник, 25 юни 2012 г.

Лятна супа от тиквички



Макар и големите жеги не мога да устоя на тази супичка. Приготвяла съм я и зимата, но вкусът на вносните тиквички няма нищо общо с родните. Самата супичка търпи вариации, с добавки и без. Много често добавям и картофки, за да не е само тиквички. Но днес е в изчистен вариант.
Малко приготвям супите на око. Режа зеленчуците и според тях излиза количество. И все пак ще опитам с приблизителни количества.

Необходими продукти:
  • 1 малка до средно голяма тиквичка
  • 1 средно голям морков
  • 1 главичка лук
  • 1-2 картофа (в случая не съм сложила)
  • 1-2 с.л. универсална подправка за супи (тя е домашно производство и съдържа целина,ситни морковчета, доматка, пиперка, магданоз и силно осолена)
  • фиде- 1 топка от навитото
  • магданоз
  • целина
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1-2 с.л. олио
За застройка- 2 жълтъка + малко оцет (много често го изпускам)

В тенджера с гореща вода слагам ситно нарязаните лук и моркова и 1-2 с.л. мазнина. Като поврат 5 минути, добавям измитата и нарязана на кубчета тиквичка. Не я беля, само отстранявам двата края. Сега е момента и на картофите, ако решите. Може да се добави ситно нарязана пиперка или в моя случай универсалната зеленчукова подправка. Като заври супата, намалям котлона и оставям да ври на по-бавен огън до сваряване на зеленчуците. Малко преди да е готова добавям натрошеното фиде, зелените подправки, черния пипер и посолявам. Варя до готовност на фидето.
За заливката разбивам в купа двата жълтъка с малко оцет. Изчаквам супата за кратко да изстине, да не е съвсем вряща и много бавно и внимателно застройвам.
Ние обичаме този вид застройка. Вие можете да я направите според предпочитанията ви- с кисело мляко или варена.

петък, 15 юни 2012 г.

Солени мъфини



Много интересно издирване имаха тези мъфини. В колекцията си нямах солен вариант и от доста време се оглеждах за такъв. На една нощна смяна колега се похвали колко вкусни мъфини опитал от друг колега. Въпросния друг колега не бил първоизточника и се зае да издири рецептата. За съжаление безуспешно. Мина се доста време и в един случаен непринуден разговор тази рецепта сама дойде. Издирвахме я дълго време, а се оказа, че "стопанката" й е колежка, с която почти всеки ден се виждаме.
И така.
Необходими са ви следните продукти за 12 броя мъфини:
  • 4 яйца
  • 3 с.л. олио
  • 1 коф. кисело мляко
  • 1 ч.л. равна хлебна сода (аз замених с 1 бакпулвер)
  • 1 чаена чаша натрошено сирене
  • 1 ч.л. равна сол
  • 15 с.л. брашно
за поръсване- мак, сусам, ким, слънчоглед

Разтворете содата или бакпулвера в киселото мляко. Смесете всички продукти и разбъркайте добре до хомогенна смес. Формата за мъфини намажете с мазнина и разпределете сместа в гнездата като пълните 2/3 от обема. Поръсете отгоре със семена по ваш вкус. Изпечете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна. За крайна готовност може да опитате с дървена клечка.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...