Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 13 октомври 2012 г.

Кюфтета с риба тон и картофи


 За първи път ми се случва да направя такава глупост- мъчейки се да редактирам една публикация, без да искам изтрих черновата на тази. Оказа се,че лиших блога си от най-вкусните кюфтета и бързам да поправя грешката си.

Рецептата съм взаимствала от блога на Вероника- Ginger Cooking. И с ръка на сърцето признавам, че по-вкусни кюфтета не бяхме яли. Вкусни както топли, така и студени. Ако добавите и малко чеснов млечен сос към тях, разкоша е пълен.

Единствено да обърна внимание на количествата продукти- в оригиналната рецепта са доста малко и аз прецених, че за едно по-голямо семейство ще е необходима двойна доза. И не сгреших в преценката си, защото си облизаха пръстите всички.

Не съм променяла нищо по рецептата и се вслушах в съвета на Вероника да не се прекалява с подправките (а аз обичам доста пикантна и подправена храна), за да се усеща и вкусът на рибата. Но въпреки това, уверявам ви, тези кюфтенца не миришеха на риба, нито на тежко.

Необходими са ви:

1 консерва риба тон (най-добре филе)
1 много голям сварен картоф
1 яйце
1 голяма глава кромид лук
1 стрък зелен лук
прясно смлян черен пипер
1 стрък пресен копър
сол на вкус

за оваляне на кюфтетата по желание:
брашно (или галета)


Начин на приготвяне:

Отцедете рибата от сока на консервата. Може да я накъсате на едри парчета. Сложете сварения картоф и рибата в купа. Двата вида лук се режат на ситно, прибавете ги заедно с всички останали продукти и омесете сместа. По-лесно е с бъркане с дървена лъжица, тъй като сместа лепне много по ръцете. Съветът на Вероника е да не се опитвате да правите гладка смес като пюре. Добре е рибата да е на ядки,за да се усеща.

Оформете кюфтетата. Оваляйте ги в галета или брашно и ги пържете в тиган със сгорещено олио до хубава златиста коричка. Готовите кюфтета отцедете върху домакинска хартия и сервирайте.
Можете да поднесете с чеснов сос.


P.S. От една доза излязоха около 8-9 кюфтета.


Източник : Вероника

7 коментара:

  1. Нинче, много са вкусни тези бургерчета. Да ти кажа и на мен ми се е случвало да изтрия чернова и наистина е много неприятно. После да се чудим какво точно сме сготвили, защото все нещо променяме от оригинала:) Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно изглеждат Нинче!Никога не съм яла кюфтета с риба но трябва скоро да се поправя!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Нинка , даде ми идея за вечеря :) ... в къщи много обичаме риба тон ,но така не съм я приготвяла ! Кюфтенцата изглеждат превъзходно и ще ги опитам :) !
    Прегръдка и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Много добра идея! Рибата добре се съчетава с картофките. Изглеждат много апетитни!
    Нина, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, много интересна идея, браво! По принцип не обичам рибни кюфтета, но с тази комбинация от съставки може да се тествам! Първата снимка е много апетитна!

    ОтговорИзтриване
  6. Много добре направи,че я изтри и пусна пак,че ми ги припомни,Нинче!Като видях заглавието веднага си казах-ами че тя май вече беше пускала такива кюфтета,за които обаче аз се отплеснах и забравих.
    Отивам да си сложа в листата ,че пак ще забравя иначе.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...