У дома си имам един страстен почитател на киселото зеле. И още щом се появи по пазарите "кьосето", вече няколко зелки отлежават в бидончето. С две думи открихме сезона на зимните манджи и стартирахме с боб с кисело зеле.
Да си призная на мен не ми е любимото ястие, бих казала че хапвам ,защото в момента това има в тенджерата. Предпочитам го горещо и поръсено с малко люто чили.
Срещала съм няколко начина на приготвяне, но този който аз ще ви предложа се е наложил с години в семейството ни. Така го е приготвяла моята баба, после майка, а сега и аз. Няма нищо сложно и особено. Необходими са ( за по-голямо семейство):
700 гр. боб
1 малка кисела зелка
1 малка глава лук
1 ч.л. червен пипер
Бобът се измива и се сварява до готовност.
Киселото зеле се нарязва на ситно и се вари в отделна тенджера от боба. Когато и боба, и зелето са готови, смесват се и се варят заедно 10-тина минути.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в тиган с малко мазнина. Добавя се червения пипер и готовата запръжка се добавя към боба със зелето.
Р.S. За да е по-вкусно яденето, добре е боба и киселото зеле да ги варите на бавен огън. Сол не се слага!
Охх Нинче ,така да обичам такава манджица.
ОтговорИзтриванеС нетърпение чакам киселото зеле за да си направя и аз като твоята.
Прекрасен де ни те прегръщам!
Нинче, какво ни сготви?! Не съм опитвала още тази манджичка, но ми изглежда много вкусно при теб. Мисля, че зависи много как е приготвена и ако пробвам ще е по тази рецепта! Това не е ли бурания? мисля, че имаше такова ястие.:) Но каквото и да е от тук ще се яде:):):) Ех, че рима се получи! Поздрави, Нинче!
ОтговорИзтриванеMerhabalar, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar..
През зимата и на нас ни е любимо това ястие :) С прибавка на миризми, начупено препечено сухо люто чушле и запечено на фурна ! Вкусотия!
ОтговорИзтриванеПоздрави!