Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията
събота, 21 юли 2012 г.
Ориз с гъби и тиквички
Лято е и все по- често ми се иска да приготвям аламинути, да не седя до печката, но ако може в тенджерата да има нещо сготвено, не сухо :) Идеите ми се изчерпаха и се зарових из нета- няма начин от там да не излезе някоя вкусотия.
Идеята за тази яхнийка е взета от Ginger Cookies. Естествено, направих малки изменения. Пропуснах праз лука и в момента нямах морков. Изпълних желанието и на част от семейството да оставя ястието малко по-рядко. Та получи се нещо подобно на оригинала и не по-малко вкусно.
Тук ще ви представя рецептата както си е, без изменения.
Продукти:
3 средни по големина тиквички
половин стрък праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар
Измийте всички зеленчуци.
Нарежете тиквичките на средни по големина кубчета, моркова и чушката-на малки.
Нарежете и лука, праз лука, както и скилидките чесън и гъбите.
Сложете всичко в дълбок съд с мазнина и запържете.
Когато омекнат зеленчуците, прибавете червения пипер и намалете котлона.
Запържете го много леко (внимавайте да не го загорите) и сложете към всичко това обеления и нарязан домат.
Разбъркайте добре.
Измийте ориза и го прибавете към яхнията, заедно с малко вода.
Оставете да къкри на слаб огън и доливайте вода.
Към края на готвенето, добавете чубрицата и ригана.
Овкусете със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След махането на яхнията от котлона, сложете прясно смлян черен пипер на вкус и по желание добавете пресен копър.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Любим у дома е оризът с гъбки, но с тиквички не съм правила, непременно ще се възползвам, защото си представям колко е вкусно!
ОтговорИзтриванеЗвучи много вкусно! Чудесна рецепта! Поздравления! :)
ОтговорИзтриване