Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Зелена салата със сусам и скариди



Прибирайки се от работа надникнах в един рибен магазин. Отдавна не съм взимала нищо рибно, нито морско. За съжаление асортимента беше страшно беден и единствено се спрях на пресни черноморски скариди. Страхотно мезе са за биричка в лятната жега, а и се приготвят за отрицателно време. Добре, ама толкова сме ящни, че не успяхме да ги изконсумираме. Подмятах ги два дни, докато не ме осени идеята да ги мушна в салата.
Импровизацията беше пълна, а резултата- божествен и освежаващ.

Необходими продукти:
1 домат
1/2 краставица
сирене на кубчета- количеството пожелание
няколко листа зелена салата
шепа сварени скариди-почистени от главите и мустаците
сол на вкус
зехтин
оцет
малко сусам за поръсване

Измийте зеленчуците. Нарежете ги в желаната форма и големина. Разпределете в чинии за сервиране. Прибавете почистените от главите и мустаците скариди. Върху тях небрежно разпръснете кубчета сирене, а най-отгоре поръсете със сусам. Овкусете според предпочитанията ви.

За тези, които не знаят ще споделя как се варяват скаридите. Варене е много общо казано, тъй като само се задушават под капак без вода. Промийте скаридите на течаща вода и ги сложете в тенджерка с капак. Преди това ги осолете. Загрейте котлона умерено силно и оставете скаридите да се задушат под капак. Те си пускат сок и парата, която се образува е напълно достатъчна. От време на време може да разклащате съда и скаридите са готови, когато почервенеят добре (както на снимката).


Не забравяйте и студената бира съчетани с приятна компания!

Наздраве! Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Ninfil- че, тази салата е страхотна една от любимите ми;)Единствената разлика е ,че филипинския ни готвач не слагаше сиренце, но така ми изглежда много по-вкусна:) Весела неделя:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно си ги съчетала в салатката,Нинче!
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...