Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 23 декември 2011 г.

Пурички с локум


От всички видове маслени сладки, пуричките с локум са ми любими. Срещнах ги на много места из блоговете като локумки. Името, разбира се, не е от значение. Важното е да е вкусно!
Както вече се досещате, продължавам с предложенията за Коледа. Тя почти настъпва, а голяма част от вас са приключили с правенето на сладки.

Необходими са :

  • 500 гр. мас
  • 1 яйце
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • около 1 кг брашно за средно твърдо тесто

Маста много леко се разтапя да се получи бяла кремообразна маса. Тази тънкост я научих едва тази година. Досега винаги съм я стопявала напълно и пак са ставали чудни. Но щом "старите и мъдри" хора казват, трябва да се слуша. Сложете содата в киселото мляко, разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Разбъркайте добре, прибавете маста, ванилията. Отново разбъркайте и измесете на средно меко тесто. Знам, че не обичате рецепти от рода" брашно на око", "брашно около кг", но тази е точно такава. Самото тесто си личи колко ще поеме. Меся докато го изгладя добре и да може да се разточи спокойно.
Разточете на лист кора с дебелина 0,5 см и отрежете правоъгълници. В широката част сложете парченца локум от край до край и навийте на рулце (пуричка). Може да сложите мармалад, конфитюр, да добавите орехови ядки.
Подредете ги в тава, не е нужно да е намазана и ги печете на 200 градуса до много бледо розово. Горещи се посипват с пудра захар. Съхранявайте ги покрити с фолио или съд с капак.
Колкото повече стоят, толкова повече омекват. Издържат дълго време.

4 коментара:

  1. Ех, Нинче откога се каня на тези пурички и все нещо ново откривам, но сега си мисля, че наистина трябваше да ги приготвя... Толкова са подходящи. Едно време не минаваше празник без тях. Браво, поздравявам те! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинче, с години не съм правила тези пурички и тиме подсети но ще е след празниците ,че вече няма място къде да ги съхранявам...
    Прекрасни и вълшебни празници ,некада ви донесат ,здрави,любов,доброта и късмет!

    ОтговорИзтриване
  3. НИНКА,ЧУДНИ СА!ЩЕСЕ ПРОБВАТ ,СЕГА МУ Е МОМЕНТА-ПО ПРАЗНИЦИТЕ:)

    ОтговорИзтриване
  4. Нинка,тази година си направила богата подготовка от сладки!
    А пуричките с локум и на мен най-много ми допадат.
    И моята баба така ги наричаше.
    Честита Коледа!
    Нека донесе в дома ви здраве,мир,берекет,нови мечти и надежди!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...