Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 20 декември 2011 г.

Ореховки



Едва открадвам малко време и местенце на компютъра. :)
Обхвана ме коледната треска и от няколко дни се "заигравам" в кухнята с всевъзможни сладки. Липсва ми снега, за да е пълно настроението, но ако синоптиците не сгрешат, за Коледа ще го има. У дома отдавна грее елхата, светят лампички и покрай тази идилия, обожавам да ми мирише на ванилия, портокалови корички и канела. Надявам се и синът ми да запомни тези мигове на наслада!
Днешното ми предколедно предложение са ореховки. Малко по-различни от традиционните с белтък и да си призная озориха ме. За първи път правя нещо, което нито съм виждала, нито опитвала, дори без някакво специално описание на подготовката. Незная дали така изглеждат оригиналните ореховки, но в крайна сметка това са моите :) Много меки, с наситен аромат на орехи и канела.

За 1 доза са необходими:
1 яйце
2-3 с.л. мед
1 1/2 чаена чаша брашно
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. хл.сода (замених с бакпулвер)
1- 1 1/2 ч.ч. едро смлени или начупени орехи
1 пак. канела

Първо да ви предупредя, че сместта,която ще се получи е много лепкава, твърда, дори съмнителна. Не вярвах,че от това нещо може да излязат ореховки и то ядливи:)

Та, всичко(без орехите) се разбърква. Яйцето,меда и захарта може да разбъркате в началото с тел, силиконова лопатка или каквото предпочитате. Но добавите ли брашното, запретнете ръкави и мачкайте колкото можете, докато се поеме брашното с бакпулвера. Не се плашете, че няма къде да се поеме брашното. От топлината на ръцете медът се отпуска и постепенно измесва. Странно, но пък вкусно :) Добавете орехите, доомесете. Сместта има доста нехомогенен и некрасив вид. Жената от която взех рецептата ме предупреди многократно за това.
С помощта на лъжица се слагат купчинки върху хартия за печене. Стават рошавки, както се вижда и на снимката.Пекат се на загрята фурна на 180 градуса около 15 минути до леко покафеняване.



Първият ми опит беше със странен резултат. Не успях да разбера от какво се получиха тънки и разляти. Следващите пъти си бяха по-бухнали и с вид на курабийки. Половинката ми хареса най-много несполучливите, но не успях да повторя "провала".
Ние правим по 2-3 дози,от които излизат около 2 тави на фурната с ореховки или около 30-35 броя.

На първата снимка съм ви показала "провалените" ореховки, а на последната снимка са по-бухналите. Вкусът е един и същ, но спокойно могат да минат за два вида ореховки :)
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Нинче,взимам си по една от двете купчинки,и никоя не ми изглежда провалена,особено ако са се изяли до троха,значи го броим успешно начинанието!
    Хубаво е да замирише дома на печени сладки,създава толкова много уют и за децата остава незабравим спомен!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласна с Роси! Поздрави, Нинче!

    ОтговорИзтриване
  3. Нинче, и аз се бях сетила за ореховки тези дни, ама нещо вече хич не ми стига времето за всичко. Твоята рецепта е различна обаче. Добре са се получили, с оригинални форми. С прекрасен аромат и вкус! Точно това харесвам на домашните сладки, при всички се получават по различен начин. Прегръдки и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  4. НИНЧЕ, СТРАШНИ ОРЕХОВКИ СИ ИЗБАРАЛА МИЛА!
    Много са хубави и апетитни ама ,ще останат ли до коледа ааа..?В къщи нищо не се задържа всечко омитат.:)))
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря момичета за хубавите думи!
    Зиче, не само ореховките, ами и голяма част от останалите сладки драстично намалят. :) Моя милост също бърка в торбичката,хихи.Имам още поне 3 вида планувани и се надявам малка част да остане до празника.

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че хубава идея са твоите ореховки,
    много ми харесват, саралийките също, а питката ти е повече от великолепна.
    Чудесни коледни приготовления - много са изкушаващи, трудно ще ти бъде да ги опазиш.
    Сърдечни поздрави,
    хубави и усмихнати празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Искам само да кажа, че утре за пореден път ще правя тройна доза от тези уникално вкусни ореховки. Това е рецептата за ореховки за мен и никога няма да я сменя, просто стават страхотни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...