Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 13 декември 2011 г.

Еклери с ванилов крем


Единствените еклери, които признавам са еклерите по рецептата на мама. През соц времето нямаше изобилие от сладки изкушения по сладкарниците, а и да е имало, не вярвам вкусът им да е бил като тези.
Пазех този еклеров аромат в спомените си от дете и когато започнах да се изявявам като домакиня, това беше нещото, което исках да науча най-добре. Наред с еклерите, правим и от онези орехчета ,печащи се в специални форми, но за тях обещавам да ви разкажа друг път.
Обикновено, еклерите ги приготвяме зимно време, поради голямото количество яйца. Една доза никога не ни е достатъчна и ви препоръчвам,ако решите да правите, да забъркате двойна доза.

Необходими продукти:

за пареното тесто:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
щипка сол
5 яйца

Крем ванилия :
1 литър прясно мляко
5 жълтъка
10 с. л. брашно
9 с. л. пълни захар
2 ванилии

Начин на приготвяне на пареното тесто: Водата с олиото се завират в тенджера. Във врящата смес се изсипва брашното изведнъж и се бърка енергично и непрекъснато, докато се отлепи тестото от стените (около 1-2 мин.) Сваля се от котлона и се прибавят едно по едно яйцата като всяко следващо яйце се прибавя след като предходното е било поето от тестото. Бърка се непрекъснато, докато се поемат всичките 5 яйца.
Намазва се тавата за печене с олио и с помощта на супена лъжица се слагат купчинки тесто като се стараете да им придадете по-висока и кръгла форма. Пекат се на силна фурна до зачервяване. Преди време когато ги правих,бях забравила тънкоста за печенето и ги пекох на умерена фурна. Разляха се и станаха като питчици. Осъзнах грешката си, но късно. А тези от снимките са печени на 275 градуса(това е максимума на моята фурна,без вентилатор).
Готовите еклери се пълнят с крем ванилия след като изстинат.

Крем ванилия: От 1 литър мляко се отделя 1 чаша, в която се разтварят 10-те лъжици брашно. Към брашняната кашичка добавете един по един жълтъците. Останалото мляко се сварява ,добавя се захарта. Прибавяме горната смес към врящото мляко и непрекъснато бъркаме, за да се сгъсти. За да не ви стане на бучки, може да отстраните тенджерата от котлона, добавете сместа,разбъркайте добре и отново върнете на котлона. Варете крема до желаната гъстота. Дръпнете от огъня и като позастине малко, ароматизирайте с 2 ванилии.
Изчакайте крема да изстине напълно и със шприц напълнете еклерите. Ако нямате шприц, може да ги цепнете и много внимателно да ги напълните с лъжичка. Тъй като се пълнят със студен крем, не го сгъстявайте прекалено много, но и внимавайте да не го оставите да тече. Ще ви е трудно да ги напълните,ако е много течен.
По желание ги поръсете с пудра захар или ги напръскайте с малко шоколад.

8 коментара:

  1. Нинче, много хубави еклери си приготвила! Аз още не съм ги правила, но може вече и да се пробвам:). Твоите изглеждат толкова изкушаващо...а и рецептата ти ми харесва:).

    ОтговорИзтриване
  2. НИНЧЕ, срам не срам ще си призная ,че еклери никога не съм правила.
    Твоите са прекрасни и май ще се навия и аз да пробвам.
    Прегръдки и страхотна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Candy, тези еклери са отдавна изядени. свършват за отрицателно време и за Коледа ще се правят други.
    Зиче, опитай. Не са трудни,малко са трудоемки от гледна точка на пълненето-играчка си е. Но си заслужават. Съхранявайте ги на студено. От една доза излизат около 25 средно големи еклера.

    ОтговорИзтриване
  4. Така и не мога да направя еклери-не ми се отдават нещо.За сметка на това пък твоите са .... чудни!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са еклерчетата! Това ме подсеща, че скоро не съм правила:)

    ОтговорИзтриване
  6. Нинче,много сладурски еклерчета си направила-браво!И аз като някои други не съм правила ,но не пречи да опитам.Ще се възползвам от рецептата ти.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Нинче,изобщо не би припомняй десертите на соца,че както казах онзи ден и при Пепи Стоева,направо ме втриса като се сетя какви бяха.И изобщо и сега много рядко нещо от магазина заслужава внимание.
    А твоите еклерчета рано,рано ме накараха да запреглъщам!Само като ги гледам и си ги представям как ей тъй на една хапчица ще ги лапна,а после кремчето ще ме изпълни с наслада!Ммммм,страхотия!
    Благодаря за препоръките по печенето,важни са!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам еклерчета, а твоите изглеждат много апетитно, и ги приготвям често, но все с крема нещо ми куца, следващият път ще пробвам твоя, дано ми се получи.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...