Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Биренки

Казват, че с Кръстовден настъпвала и есента. Може би това обяснява донякъде моето завърнало се желание за готвене и експериментиране в кухнята. Не че жегите са ни напуснали, но улавям прокрадващи се мераци за месене, втасване и къкреща тенджерка с уханна манджичка.
Не си мислете,че цяло лято съм "мързелувала". Имам доста неща, които искам да ви покажа, но отлежават в папките и чакат да дойде и техния ред.
Днес съм избрала бял свят да видят любимите ми биренки. Източникът е една леля, която ги правеше в солен и сладък вариант. Отдавна не съм приготвяла сладкия вариант, но обещавам и него да ви покажа.
На кратко това са соленки с бира и пълнеж от сирене и яйце. От бирата и мазнината стават ронливички и същевременно тестени на вкус.Могат да издържат страшно дълго време без да променят вкусовите си качества. А и най-важното е,че са много лесни и бързи!



Необходими продукти:
  • 1 ч.чаша бира (винаги се намира някоя останала чашка из хладилника)
  • 1 1/2 ч.чаша олио (да не ви плаши количеството- точно си е и не стават мазни)
  • 1 бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • брашно около 700 грама- за меко тесто

Плънка:
  • 1-2 яйца( използвайте само белтъка, жълтъка за намазване отгоре) + 100-150 гр. сирене

Брашното се пресява (ако желаете заедно с бакпулвера). Аз го слагам някъде в брашното. Прави се кладенче в него и се прибавят всички останали съставки. Меси се меко тесто, което да може да се разточи с точилка. Самото тесто не става като хлебното, а някак си стои като накъсано, неизгладено. Да не ви притеснява това, нормално е. Просто преценете можете ли спокойно да го разточите на кора. Ако ви се натрошава, добавете още малко брашно. Лесно ще се справите, не е капризно тестото.
Разточете на кора дебела около 0.3-0.5 см и с чаша изрежете кръгчета. В средата на всяко кръгче сложете от предварително приготвената плънка, загънете на две и с вилицата притиснете краищата, за да се залепят добре.
Нареждат се в тава, може да не я намазнявате. Тестото е достатъчно мазно и не залепват. Но ако желаете- подсигурете се.
Преди печене ги намажете с разбития жълтък. Пекат се на умерена фурна 200 градуса до леко порозовяване. Ако ги печете по-дълго време стават по-хрупливи и по-сухи. Ако се извадят по-рано стоят по-тестенички. Въпрос на предпочитание!

4 коментара:

  1. Интересна рецепта,ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинчееее,къде се изгуби,мила?!
    Липсваше ми вече!
    Чудесни са ти биренките,вземам си няколко веднага!
    Бъди по-често сред нас и чакам какво друго криеш из папките!:))

    ОтговорИзтриване
  3. Изкарахме една чудесна едномесечна ваканция извън града и сега се завръщам с много хъс и не ми достига времето да ви изчета всички.Прекрасни творения и само трупам рецепта след рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. Нинче, толкова се радвам, че отново ни изненадваш с вкусно предложение! Биренките са великолепни, щипвам си една!
    И вече по-честичко да си сред нас, че ти пишем черни точки!:-)))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...