Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 21 август 2011 г.

Понички с крем


Помните ли онези понички с ванилов крем, които се продаваха едно време?
В близост до моето училище имаше една малка неприветлива сладкарничка, която посещавах при първа възможност, за да се наситя на любимите ми понички с ванилов крем. Бяха едни меки, ароматни и с хрупкава коричка и разбира се задължително мазни :) Може би в това им беше чара и тайната.
През изминалите години запазих споменът за тези бленувани понички. На моменти се сещах за тях и всеки път, когато решах да посегна към някоя рецепта за понички, се въздържах поради голямата им калоричност. Но този път реших да се опитам да ги приготвя по рецептата на ehoeko от "Гответе с мен". Моите не приличат съвсем на нейните, но това е първият ми опит и като такъв се получиха повече от прекрасни.
И въпреки добрият им вкус и многото крем в тях, аз все още се надявам да намеря онова тесто, което най се доближава до "соц." поничките.

Необходими са ви
за тестото:
1 коф.кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. хлебна сода
1 с.л. олио
брашно за нормално тесто ( не го измерих, на око, колкото и неточно да звучи)
за крема:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. брашно
2 с.л. нишесте ванилия (аз използвах общо 4 с.л. нишесте)
2 пак. ванилия
бучка масло

В купа се разбъркват продуктите за тестото, към които постепенно се прибавя пресятото брашно. Бърка се докато тестото се събере на топка в средата на купата, около бъркалката. Измесва се върху набрашнен плот, докато спре да лепне и стане гладко и еластично тесто. Разделя се на 4 топки и се покрива с кърпа.

Крем: Яйцето,захарта, нишестето и брашното се разбъркват с малко мляко на гъста гладка каша, която се прибавя към останалото врящо мляко. Непрекъснато се бърка до получаване на гъст крем. В топлия крем се добавя маслото и ванилията и отново се бърка докато ги поеме. Кремът се оставя много добре да се охлади и стегне.

Горното тесто се разточва на тънка кора. С чаена лъжица се слага от крема на купчинки на разстояние една от друга( върху половината площ на кората). Загръща се и с чаша се изрязват поничките. Пържат се в гореща мазнина, но трябва да се внимава мазнината нито да е прекалено вряла, за да не останат сурови вътре, нито да е слаба, защото ще станат много мазни. Готовите понички се отцеждат върху домакинска хартия и още топли се поръсват с пудра захар.
Можете да сложите друга плънка по ваше желание. Аз лично поничките ги признавам единствено с ванилов крем.




източник: тук също

7 коментара:

  1. Нинче,рецептата много ме завладя.Това е следвщото сладко нещо,което ще направя!Чудесни са!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,че са пухкави,Нинче,и с кремче вътре-сууупер!Сигурно се топят ,толкова мекички и сочни ми изглеждат!
    И аз се въздържам от пържени теста,поне от твоите ще се почерпя виртуално,хехе!

    Хубав понеделник,Нинка!

    ОтговорИзтриване
  3. Нина, ще ти подшушна от какво тесто са соц поничките , но поспалана като мен е абсурдно да измисли закуска с втасване.
    Благодаря , че ми се довери .
    Вкусна и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ооо,Вили,супер! Много ще се радвам,ако ми кажеш тайната. Може тук,на емейла или ако искаш някъде другаде.

    ОтговорИзтриване
  5. Тези пухкави и изкушаващи понички заслужават награда :) Заповядай при мен да си я вземеш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Нинче, хайде и аз след Габи те каня да минеш при мен, да си вземеи още една награда!
    Хубава и лъчезарна седмица!:-)))

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета ще намина,но след няколко дни като се освободя малко! Много ви благодаря за положителната оценка и че никога не ме забравяте!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...