Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 8 юни 2015 г.

КЕКС С ЧЕРЕШИ, КРЕМА СИРЕНЕ И ШОКОЛАД

божествено вкусен







Да си призная за първи път правя сладкиш с крема сирене. Нямам обяснение защо до сега избягвах рецепти с подобен род сирена. И с ръка на сърцето си признавам, че доста съм изпуснала. 

Благодарение на апетитните снимки на ilrai ме хвана кулинарната муза. А едно определено количество черешки намигаха от хладилника. С две думи имах почти всичко за направата на кекса - продукти и мерак. Първоизточника е Дианка  от "Опитайте..." с нейния кекс публикуван още през 2013. Препоръчвам ви горещо тази свежа, лятна и шоколадова комбинация. 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 г шоколад
125 г масло
150 г захар (аз сложих около 200 гр, защото захарта не сладнеше достатъчно )
3 големи яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. крема сирене
2 ванилии
1 ч.ч. изчистени череши
1 щипка сол



1 с.л коняк / аз заместих с амарето/
1/4 ч.л. канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. нишесте


Глазура

50 г шоколад
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове
1 ч.л. мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  • Черешите се поръсват с коняка, захарта и канелата и се оставят да се овкусят. 
  • Шоколадът се стопява на водна баня с маслото и се охлажда леко.
  • Двете яйца се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, 1 ванилия и щипка сол. 
  • Крема сиренето се разбива отделно с останалото яйце, останалата захар и ванилия. 
  • Брашното се смесва с бакпулвера. 
  • Към двете разбити яйца се прибавя шоколадовата смес и брашното с бакпулвера. Разбърква се добре. 
  • Тава или форма за кекс се намазва с мазнина и се застила с хартия за печене. 
  • Черешите се отцеждат и се поръсват с нишестето. 
  • На дъното на формата се излива 1/3 от шоколадовата смес. Върху нея се слага пласт от 1/2 от бялата смес. Отгоре се разпределят черешите. Върху тях се слага още 1/3 от кафявата смес, следва втората половина на бялата и се завършва с последната 1/3 на шоколадовата смес./ Можете да разпределите на дъното 1/2 кафява, цялата бяла смес в средата, пласт от плодовете и да завършите с кафява смес. /
  • Пече се в загрята на 170 градуса фурна. Проверява се с клечка за готовност. 
  • Оставете да се охлади преди да полеете с шоколадовата глазура.


За шоколадовата глазура - В купа натрошете шоколада и прибавете останалите продукти. Заедно ги разтопете на водна баня.  Готовата глазура полейте върху охладения сладкиш и го оставете поне 3 часа преди да го сервирате.





4 коментара:

  1. Направих това вкусно изкушение! Ще продължа да го правя. Страхотен вкус и апетитна комбинация от цветове и вкусове! Препоръчвам на всеки да го изпробва. Голямо Благодаря Нинка за красивата идея! Щиляна.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти е харесал. Със сигурност на нас ни е в графа любими сладкиши.

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, всеки път като го видя и залепвам за монитора. И при теб е неустоим, Нинка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте ,аз съм очарована и ще направя много .... много вкуснотии които сте споделили с нас.Да ви попитам какво крема сирене използвахте от обикновеното българското или нещо друго?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...