Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 30 април 2014 г.

Печена агнешка главичка


       Традиционно по Великден и Гергьовден гледаме на масата да има агнешко. Когато вляза в магазина,очите ми винаги са към бутчетата и все по-рядко се спирам пред други видове месо или карантия. От време на време се сещам, че у дома има и любители на агнешките главички. Признавам си, че не съм им фен, но се съобразявам с предпочитанията на другите.
      Винаги когато пека агнешки главички, се сещам за разказа на моя баща.
     
" Затворниците осъдени на доживотен затвор трябвали да изберат едно любимо ястие, което ще ядат до края на дните си. Един избрал мусака, друг пържоли, трети- боб и т.н. Но един от затворниците предпочитал всеки ден да яде агнешка главичка. Попитали го защо си избира точно това. А той отговорил: " Ако ми носите всеки ден агнешки главички мога днес да ям само очите, утре ще ям само езика, а вдругиден ще ям мозъка.И така всеки ден ще ям разнообразна храна". 
       
          Бях дете, когато татко ми разказваше тази интересна история и по детски не разбирах какво искаше да ми каже. В последствие осъзнах думите му, а именно, че храненето с една и съща храна води до липса на витамини и минерали, западане на организма и съответно се е скъсявал живота на такива затворници. А агнешката главичка е давала възможност за разнообразна храна в рамките на възможното й.

    Именно, за да ви разкажа тази кратка и поучителна история избрах и днешната рецепта. Всъщност то не е и рецепта. Няма кой знае какво да се описва по приготвянето на печена агнешка главичка.

Необходими са ви:
  • агнешки главички
  • червен пипер
  • сол
  • олио за намазняване
Измийте агнешките главички и ги сложете в тенджера с вода да се варят. Когато са готови сварени можете да изчистите месцето и да го запечете с масло. В този случай съм оставила главичките цели. Изчакайте малко да изстинат. Намажете ги с червен пипер, малко мазнина и посолете на вкус. На дъното на тавичката сложете малко вода- около 150 мл. Загрейте фурната на 220 градуса и запечете за 10-15 минути агнешките главички ( докато добият хубав златист цвят).

След това ще  трябва малко да се борите , докато разчупите черепа и стигнете до вкусния мозък. Но според ядящите у дома тези деликатеси, усилията си залужават.

Ако предпочитате, можете да сложите и нарязан пресен лук на дъното на тавата.


3 коментара:

  1. Аз пък съм фен:) Чудесно е, че споделяш такива рецепти, защото има хора, които не знаят как се приготвя. Прекрасен месец май, Нинче!

    ОтговорИзтриване
  2. на снимката изглежда много зловещо ...но все пак трябва да се пробва !!!

    ОтговорИзтриване
  3. И моя баща ми разказваше същата история... И да, заради него вчера купих такава главичка и ще я приготвя точно така, както е описано, защото това си спомням и аз отпреди 40 50 години... Така ги печеше и татко..

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...