Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 22 ноември 2013 г.

Пиле по ловджийски





     Отдавна бях планувала да приготвя пилето на Пепи и все отлежава. Половинката ми обича разнообразието на трапезата и ако има начин всеки ден да е ново. Понякога изпитвам затруднение с идеите и често прибягвам до ровене из блоговете. Признавам си първо надничам при Пепи, тъй като знам, че нейните " канибали" без мръвка не остават и тя пак ще е сътворила някоя вкусотия. Източника, който е посочила, отлежава в библиотеката ми и хич не ми идва на ум да я отворя. То кое ли по-напред да отворя. Събирам списания и книги,а живота няма да ми стигне да сготвя набелязаното. Затова, на готово при Пепи ми беше най- бързо и лесно. Добре, че я има.

      Ето и оригинала на рецептата, така както я е написала Пепи.

Необходими продукти: 

5 бр. пилешки цели бутчета ( аз имах 3, който разполових)
около 40-50 мл олио
4-5 средно големи гъби
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки

малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати около 800 гр + 2 с.л. дом.пюре
1 ч.л. захар
1 подкова наденица за печене (суджук)- аз имах два вида и сложих и от двата за разнообразие.Затова намалих бройката на бутчетата.
черен пипер
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер - това е моя добавка или Пепи просто е изтървала от списъка

Начин на приготвяне:

Бутчетата се срязват на две части. Измиват се, подсушават се добре с мека кърпа или кухн. хартия. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставят се да отлежат около 30 минути. След това пилешките бутчета се запържват в мазнината от двете страни до зачервяване. Първо ги сложете с кожата надолу, после и от другата страна. Добре е да се пържи наведнъж в по-голям тиган, но може и на два пъти.


Изважда се в чиния или друг съд.


В същата мазнина в тигана се задушават ситно нарязаните лук и чесън, а след 3-4 мин. се прибавят и гъбите и магданоза, нарязани на ситно. Запържват се за минута.
Прибавят се дом. пюре (аз го пропуснах, поради липса на такова) , виното и доматите от консерва - задължително преминати през цедка или сито да се отделят семките. Да си призная, аз това не го направих, а пасирах буркана с консервираните белени домати.
Всичко се оставя да ври за 15-20 минути, докато количеството стане на половина. Посолява се на вкус и се добавя захарта.
Месото се слага в тавичка или йена. Готовия сос се изсипва при него, поставя се и наденицата нарязана на парчета. Прибавят се отделените 2 скилидки чесън - счукани или пресовани. Важно е сосът да не бъде над нивото на месото, за да не се получи като варено ястие. Най- добре е да бъде на 2/3 от височината му.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса около 1 1/2 часа.



2 коментара:

  1. Дай сега бутче в знак на благодарност към Пепи :)
    Много се радвам, Нинка, че ви е харесало!
    Обожавам го това пилешко и аз!
    Поздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Оле, Нинка, тази рецепта е върхът! Много вкусно, прекалено вкусно!!! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...