Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 21 август 2013 г.

Пай с праскови и шоколад


       Отдавна не съм публикувала нищо,но ако ви кажа каква муза ме е хванала за правене на зимнина... Август ми е любимия месец от гледна точка на избор на плодове и зеленчуци. И имам една "лоша" черта,че видя ли хубави продукти за зимнина не мога да им устоя и директно скачат в торбичката. И така се озовах с куп домати,чушки, патладжан, чорбаджийски чушки,праскови и смокини. Две седмици я караме на нещо сготвено набързо и по-лесно. Но и без сладичко не може. Трябват сили за поредната доза зимнина. 
        В този ред на мисли, един божествен сладкиш чака своя ред да види бял свят в блога ми. Открих го миналата година при Елена от Уверена в кухнята. Божествен аромат на праскови, леко мокър и с вкус на шоколад- прекрасна комбинация. Да не говорим,че цяло лято се запасявах с праскови и шоколад.Прекалено бързо свършваше!

Необходими продукти:

2 яйца
1 чаена чаша захар
50 гр разтопено масло
2 чаени чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
2 праскови
100 грама шоколад- аз използвам само млечен
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със захарта, бакпулвера, ванилията, двете яйца и разтопеното масло. Разбъркайте със шпатула или силиконова бъркалка, за да се смесят добре продуктите. Тестото става по- гъсто от кексово. Това да не ви притеснява- като се добавят прасковите се получава по-добра на консистенция смес. 
Почистете прасковите и ги нарежете на малки кубчета. Добавете ги към тестото. В оригиналната рецепта пише шоколада да се постави най-отгоре върху тестото след като се сложи в тавичка. Аз режа шоколада на дребни парченца и го добавям едновременно с прасковите към горната смес.
Полученото тесто изсипете в намазнена и набрашнена тавичка. Ако желаете отгоре поръсете с още малко парченца шоколад. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.

6 коментара:

  1. Страхотен е, Нинче! А колкото до зимнината, чудесно е, че имаш желание и муза за това, по-хубаво от домашните буркани няма. Ако ти остане време, сподели някоя рецепта. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,съвсем скоро пристигат зимнините. Сега съм още фотограф

    ОтговорИзтриване
  3. С Танчето Голева сте се наговорили днес с тези сладкиши :)...и при нея кростата с праскови и шоколад ! Къде да се облизва по-добре човек не знам :) !
    И твоя пай звучи много обещаващо ,Нинка !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  4. В повечето домове сега е време за направа на зимнина, така че тази "лоша" черта не е само при теб :)
    Паят е чуден и с вкусна комбинация от праскови и шоколад!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво,Нинче!!!
    Страхотен десерт!
    Зимнина....ох ,болна тема ми е,правя,но все не стигам до там където искам
    поздрави и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  6. Супер сладкиш-записах си рецептата....

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...