Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 27 август 2013 г.

Мариновани чорбаджийски чушки със сирене и копър


         Като компенсация за скорошното ми отсъствие, обещах да споделя с какви зимнини се занимавах. Обожавам прехода между лятото и есента когато има изобилие от зеленчуци и плодове. От дете помня майка и баба как приготвяха лютеница, разни апетитки, салати и какво ли не. Обичах да се навъртам около тях. Даваха ми да меля чушки и домати с машинката,а като малко по-голяма сядах на столче пред чушкопека и пук-пук... изпичах чувалчето с пипера. Накрая се включвах в пълненето на бурканчетата. 
         Сега са по други и модерни времена и голяма част от домакинствата считат това "занимание" за ненужно и допотопно. И ние бяхме на мнение, че всичко има на пазара и в хипермаркетите до момента, в който установих, че домашния вкус не може да бъде заменен.
Половинката ми обожава чорбаджийски чушки и редовно си купуваше някакво подобие на такива. Една година реших да му покажа смисъла на домашно приготвените и така до ден днешен.
         
          От няколко години не бях правила мариновани чорбаджийски чушки със сирене и копър.  Да си призная бях забравила за тази рецепта. Приготвят се лесно. 

Необходими са :

1 кг чорбаджийски чушки
2 връзки магданоз
1 връзка копър
1 глава чесън
300 грама твърдо сирене

Марината:

1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша вода
1 кафяна чашка сол

Начин на приготвяне:

 Първо смесете всички съставки за маринатата и я сложете на котлона да заври. Варете 5-6 минути. Свалете я от огъня и я оставете да се охлади.

Чушките се измиват,подрязват се дръжките, за да не ви пречат в буркана и ги изпечете леко на котлон или на ламарина и огън. Оставете ги да изстинат.



Сиренето нарежете на кубчета.
 


Нарежете на ситно измитите копър и магданоз.Чесъна обелете и нарежете скилидките на 2-3 парчета. Смесете ги заедно  и разбъркайте.

Започнете да редувате в бурканите- ред чушки, ред зелени подправки с чесън, ред сирене и пак ред чушки ... така до края. Напълнете бурканите с вече изстиналата марината и затворете добре с капачки. 
Не се стерилизират. 






От една доза излизат около 4 големи буркана с винтови капачки. 
Препоръчвам ви да си направите малко повече марината, тъй като не достига малко. Обикновено правя доза и половина марината, но ми остава. По.добре да остане,отколкото да не стигне.

5 коментара:

  1. Две в едно! Чудна идея за чорбаджийки и сиренца едновременно! Като знаем колко необосновано скъпи са маринованите сиренца в магазините. Браво! АНА

    ОтговорИзтриване
  2. "1 чаена чаша захар" - наистина ли, нещо ми се вижда много ? Няма ли да стане много сладко?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, изпълнихме рецептата точно както е написано, но стана така, че на всички буркани капачките се издуха и част от марината се излива. Нормално ли е това ?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  4. И при мен се е случвало. Предполагам,че е от ферментирането. Обикновено не ги препълвам. Много е важно и да не се слага некачествено сирене. Имала съм проблеми с такова и не правя компромис вече от цената му.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отговора. Купих скъпо и хубаво сирене, купих и качествен оцет, но пак ферментираха. :/
      Направих и втора доза, но този път я консервирах вряха 1-2 мин, не се издуха бурканите всичко е наред. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...