Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 14 юли 2015 г.

БУРГАС, МОРЕТО И ......панирана цаца

 


 Лятото- сезонът на родния Бургас! Време за море, ваканция и летни емоции. В Бургас кипи лятното настроение, плажът е препълнен,а на  капанчетата покрай брега, предлагащи риба и студена бира, трудно можеш да намериш място.  Прохладата на морския бриз, мирисът на водорасли, шумът на вълните-всичко това те изпълва с емоции, настроение и те зарежда положително. Не може да се опише духът на тази атмосфера. Този, който не е идвал никога в Бургас, го свързва по-скоро с морето и може би с моста. Онези обаче, които са посещавали този град, винаги се връщат или просто никога не си тръгват. 



Не мислимо е да се отбиете до Бургас и да не се потопите в цялата тази атмосфера и да не изядете една пържена цаца с бира- запазена марка на града. 

 

       Днес, обаче,съм решила да ви почерпя с малко по различно приготвена цаца - панирана във вид на малки питчици ( не знам точно как да ги определя). Този начин на приготвяне е доста стар. Възможно е да го знаят много кулинари, но в моя блог ще присъства за първи път. 
Цацата, която купих се случи да е уловена от далян.  Далян е морско неподвижно риболовно приспособление изградено в близост до брега и се състои от мрежи, опънати между колове. Плуващата край брега риба влиза в мрежите и бива улавяна. Разликата между уловената цаца с риболовен кораб или далян е, че по втория начин рибата не се мачка от тежките мрежи на корабите. Тази от даляните седи някак по-лъскава и цяла. Друго важно нещо е, когато купувате цаца да не взимате такава с напукани кореми. Гарантирано е, че не е съвсем прясна. 



 Необходими продукти:

  • около половин кг прясна цаца
  • 2 яйца
  • 2 равни супени лъжици брашно
  • около 100 мл вода( аз слагам на око)
  • сол на вкус
брашно за овалване
олио за пържене

 Начин на приготвяне;

  • Махнете главите на цацата. 
  • Измийте я на течаща вода. 
  • Осолете на вкус рибата.


  • В не много дълбока купа разбийте двете яйца с около 100 мл вода. Прибавете към тях брашното до получаване на рядка кашичка. Ако ви се получи по-гъста каша, капнете още малко вода. Посолете на вкус.
  • В друг съд си пригответе брашно за овалване на рибките.
  • Загрейте тигана с олиото за пържене
  • Отцедете посолената риба от водата, която си е пуснала.
  • Вземете голяма част от рибата, сложете я в брашното и набрашнете хубаво. 
  • Щом мазнината е загряла, взимате в ръка около 7-8 рибки леко изтупани от брашното. Всички заедно ги потапяте в яйчената смес и колкото ви е възможно пак ги взимате заедно и ги пускате в горещото олио на една купчинка. Гледам да не ги слагам едно върху друго, а да се разпределят на ширина. Идеята е да станат като малки питчици.
  • Пържете до зачервяване от двете страни.
  • Готовата риба отцедете върху домакинска хартия преди сервиране.





Препоръчвам да я пържите до по-тъмно златисто, за да не остане вътре съвсем като варена. А и ние я обичаме по-хрупкава отвън. 





Не забравяйте да сервирате с чаша студена бира и лимон. А най-важното е и с добра компания!






2 коментара:

  1. Нинка, много ме стопли с публикацията си и ме зареди отново с мисълта за Бургас...панираната цаца и бирата. Поздрави на морето и ...не забравяй, че си ми обещала да направиш торта Естерхази.

    ОтговорИзтриване
  2. Време ви е за море!
    А тортата - май няма да ми се размине:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...