Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 14 юни 2015 г.

СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

Миналата година пропуснах сезона на ягодите и цяла зима ми липсваше. Наскоро пътувахме из Б-я и в един магазин имаше доста добре изглеждащо на вид бурканче със сладко от ягоди. Реших да не го подминавам. И с огромен мерак сътворих една планина от палачинки и през цялото време си мислех кога ще свърши сместа и ще отворя ягодовото сладко. Няма да ви казвам какво разочарование изпитах след отварянето му. Беше една желатинова маса само с ягодови семки. От ягода и помен нямаше. За пореден път се убедих, че от домашното по-хубаво и вкусно няма.

 Та тази година издебнах момента и си направих, че миналата от много изчакване ягодите свършиха.
 

 Необходими са ви :
  • 1 кг ягоди
  • 1 кг захар
  • 1 чаена чаша вода (с вместимост 240 мл)
  • 1 ч.л. лимонена киселина


 Начин на приготвяне:

  •   Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. Ако са много едри може да ги нарежете на по-малки парчета. Аз обикновено ги оставям цели. Обичаме да се усещат, когато хапваме.
  •   Посипете ягодите със захарта и ги оставете поне 2-3 часа да си пуснат малко сок.
  •   След това ги сложете в подходящ съд на котлона, добавете 1 чаша вода. Внимателно разбъркайте и започнете да варите сладкото на не много силен огън като периодично разбъркате бавно.
  •   По време на варенето се образува пяна, която е добре да отстранявате своевременно. 
  •   Варете до желаната гъстота. Използвайте метода с празна чинийка и капка от сладкото върху нея. Капката трябва да се задържи,а не да се разтича. Но, внимавайте! За първи път, когато правих сладко от ягоди се водих по този принцип с чинийката. Варих, варих, пробвах незнайно колко пъти с тези капки и накрая реших, че стига толкова. И след като леко поизстина, сладкото стана толкова гъсто, че трудно го изваждах от бурканчетата при консумация. Така че внимавайте да не прекалите като мен. 
  •   Накрая добавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
  •   Можете да затворите горещото сладко в чисти и сухи бурканчета и без да стерилизирате бурканчетата след това. Аз предпочитам леко да изстине и след това варя бурканчетата 5 мин. за капачката.




1 коментар:

  1. Браво Нинка! Изглежда апетитно! И аз уважавам това сладко. Можеш да донесеш катмички намазани с него за да го тестваме.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...