Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 27 октомври 2013 г.

Канелони Болонезе



 


Най-после отново пак съм на любимото ми място с любимото хоби- готвенето. Известно време се наложи да се лиша от това си приятно занимание и да се отдам на грижи по малкия мъж у дома. Сега вече всичко е както обикновено и веднага сядам да си попълня пропуските. Несъмнено имам доста неща за показване и ще трябва да увелича темпото, за да не се затрупам.

Днес съм избрала дългочакащите канелони с кайма и бешамел. Толкова ги обожаваме,но и  май все по-често ги заменям с лазанята. Канелоните са ми по-голяма цапаница, докато ги напълня. Иначе беше голяма забава за детето.
Навярно няма да изненадам никого с нещо ново. Но тъй като липсват  в online тефтера ми, реших да видят бял свят първо те.

Необходими продукти за сос Болонезе:
  • 1-2 глави лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 50 мл олио
  • 1 чаена чаша бяло вино
  • 500 гр. кайма
  • 1 кг домати или 1/2 буркан консерва домати
  • 1 с.л. червен пипер
  • босилек 
  • риган
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • щипка захар
  • 150-200 мл вода

За сос бешамел:
  • 50 гр. масло
  • 250 гр. вода
  • 250 гр. сметана (кис. мляко)
  • 1-2 с.л. брашно
  • 60 гр. настърган кашкавал (пармезан)
 1 кутия канелони
кашкавал за настъргване


 Начин на приготвяне:

Сос Болонезе:
  Запържете лука и скилидките чесън, предварително нарязани на ситно, в 50 мл олио. Добавете каймата, разтрошете ,задушете я малко и налейте бялото вино.Смесете с обелените и нарязани на дребно домати (може и настъргани, от консерва), подправете с червен пипер, босилек,риган, магданоз,черен пипер, сол на вкус и щипка захар. Добавете 200 мл топла вода и сгъстете на бавен огън.


 За сос Бешамела: Предварително слагам уговорката, че не е оригинален бешамел. Но на мен ми е по-вкусен.

В 50 мл олио запържвам 1-2, може и 3 лъжици брашно. Брашното слагам толкова, че да попие мазнината. Бързо го запържвам да покафенее леко, но да не го изгорите. Наливам 250 мл вода и бъркам да не стане на бучки. Ако се наложи слагам още малко вода, всичко зависи от гъстотата на получения сос. Оставям да поври 5 минути, леко да се сгъсти и добавям 250 гр. кисело мляко. Настъргвам 50 гр. кашкавал и разбърквам. При необходимост оставете да се сгъсти.

Начин на нареждане :

Правоъгълна тава или йена на дъното се намазва със сос Бешамел.
С помощта на две чаени лъжички пълня канелоните без предварително варене- сурови. Едната е държа с лявата ръка и върху нея придържам изправена  тръбичката . С другата лъжичка пълня канелоните. Така цапането е по-малко и ако нещо изтече,то остава в лъжичката.


Подреждам напълнените канелони легнали едни до други. Най-отгоре ги намазвам плътно със сос бешамел. Настъргвам кашкавал на едро на по-плътен слой.



Пече се при температура 200-250 градуса около 40 мин. до зачервяване на кашкавала.



5 коментара:

  1. Страхотно вкусни и сочни канелони,Нинка!
    И аз така ги пълня за по-лесно.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много сочни и вкусни, много ги обичам. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм от любителите на канелони :)
    Чудесно изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  4. Като стана въпрос за пълнене на канелони, ползвам една пластмасова сладкарска спринцовка с която набутвам пълнежа. Вярно е, че моите канелони ги пълна със сирене и кашкавал, но мисля, че и тази смес ще мине.
    Ако някой се интересува мога да снимам шприца и да го покажа...

    ОтговорИзтриване
  5. Интересен метод си измислил. Няма да е лошо да ни покажеш. А каква е рецепта за канелони със сирене и кашкавал? Имаме вегетарианец в семейството и ще ме улесниш с още една идея,ако споделиш начина на приготвяне.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...