Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 28 април 2013 г.

Тренировка за Великден и първи опити за козунак

 Преди време си купих хлебопекарна, за да се науча да  правя домашни козунаци. Против очакванията ми крайния резултат беше подобно на кекс с вкус на козунак. Което не ме удовлетворяваше. Не мога да се примиря, че питки мога да правя, а някакви си козунаци ми се "опъват". Вярно,че не е  за всеки, само че като един твърдоглав и упорит овен поднових опитите под зоркото око на мама. И взеха, че се получиха страшно вкусни и на конци козунаци. Това е моя първи опит и с гордост искам да ви се похваля. Най-после на Великден ще успея да зарадвам любимите хора с много аромат и вкус. Сега е време и за по-смели експерименти, но първо да затвърдя "знанията". За съжаление козунаците бяха горещи и нямах време да ги чакам , за да ви покажа и снимка от вътре.
Рецептата, която използваме е взета от интернет и преправена поне от 2-3 други рецепти. Но като цяло дозите са едни и същи с минимални разлики в грамажите и яйцата.

Необходими продукти:

За закваската:
  • 1 кубче ( 40 гр) мая
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 3-4 с.л. брашно

За тестото:
  • около 1-1,200 кг брашно
  • 400 мл топло прясно мляко
  • 6 яйца със стайна температура
  • 200 гр.захар
  • 1 ампула есенция ванилия, ром или по желание
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 гр.разтопено масло
  • 100 гр.стафиди
  • по желание бадемови ядки или филирани бадеми за поръсване отгоре
  • настъргана портокалова и/или лимонова кора- по желание
  • олио за допълнително омесване на фитилите

Продуктите за закваската се смесват да се получи кашичка с гъстота на боза. Оставя се да шупне.
През това време пресейте брашното със солта.
Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се добавят ванилията, настъргана лимонова кора или ром.
Към пресятото брашно постепенно се прибавят течните съставки- вече заквасената мая, яйцата със захарта и прясното мляко. Замесва се гладко,еластично тесто.И започва великото месене.
Върху работната повърхност се излива по малко от разтопеното масло. Тестото се меси заедно с маслото, докато го поеме напълно и отново се добавя масло. Може да потапяте ръцете в маслото,месите,докато се обере мазнината и пак намазнявате, пак месите. Така се процедира до окончателното поемане на маслото в тестото.
Оставете тестото в голяма намазнена с масло купа. Покрива се добре с кърпа. Оставете на топло място да втаса около 2-3 часа.
Втасалото тесто се премесва отново с олио и към него се добавят стафидите. Дели се тестото на топки, оформят се фитили и се сплитат плитки.Готовите оформени козунаци се слагат в подходящи тави,форми,предварително намазани с мазнина. Отново ги покрийте с кърпа и ги оставете да втасат около 50-60 мин. Втасалите козунаци намажете с жълтък + малко вода. Поръсете обилно с кристална захар и ако желаете набучете малко сурови обелени бадемови ядки или поръсете с филирани такива.
Печете на 160 градуса в предварително загрята фурна.


4 коментара:

  1. Нина, чудесен опит! Най-важното е, че сте удовлетворени от резултата! :)
    Пожелавам ти още много такива сполучливи опити!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда перфектен този козунак-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са, Нинка! Ще си имате най-вкусните козунаци за празника! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво,мила,страхотни козунаци!Спокойни,усмихнати и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...