Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 3 март 2013 г.

Неделна закуска - макарони със запържени хапки

 В моето детство често закусвахме макарони със запръжка. Или както аз ги наричах "червени" макарони. Толкова вкусни ми бяха, че устата искаше още, но корема-не. С времето и годините си останаха класика у дома и сега ги вмъквам в закуската ни.
Знам, че не във всички краища на България се приготвят по този начин. Разбира се това е въпрос на вкус и кулинарни традиции в семействата. Няма нищо трудно и философско.

Необходими са ви :

макарони, фусили или какъвто и да е друг вид паста- количеството по ваше желание
1 филия хляб
20 мл олио за запържване
1/2 ч.л. червен пипер
1-2 щипки сол

 Сварете пастата според указанието на опаковката в подсолена вода и варете до готовност. Ако е останала вода, отцедете я.
В тиган загрейте мазнината и когато е силно нагорещена накъсайте малки хапчици хляб само от средата на филията. Количеството на хапките е според предпочитанията. Ние обичаме да има повече запържени залъка. Пържете хапките първо от едната страна и след това разбъркайте да се зачервят и от другата. Бъдете внимателни, защото стават много бързо. Ако мазнината не е била достатъчно загрята, хапките не стават много хрупкави, а по-меки. Добре е да са хрупкави.

Изтеглете от котлона тигана и сложете червения пипер. Разбъркайте много бързо и получената запръжка веднага изсипете в тенджерата с паста.  Разбъркайте още веднъж в тенджерата.


 Сервирайте подправени по ваш вкус- със сирене, захар, а някои обичат сладко-соления вариант.


6 коментара:

  1. Честит Национален празник,Нина!
    Нетрадиционна , но много апетитна закуска си показала!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Нинче! Закуската е перфектна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно, Нинче!

    ОтговорИзтриване
  4. За пръв път срещам такъв начин на приготвяне на паста! Изглежда ми много вкусно и обезателно ще опитам и то в сладко-соления вариант! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче,тази рецепта ми е абсолютна новост,но изглежда много вкусна,а и ти вярвам,че е така,щом ни я препоръча!
    Честити празници и хубав вторник! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Въпрос на вкус е, момичета! Предполагам, че това е много стар начин на приготвяне, защото се е предал с поколенията и вероятно е типично за югоизточна България, ако съдя по произхода на предците ми.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...