Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 16 март 2013 г.

Добуш торта от миналото



Няколко дни отлежа публикацията ми, но досега такъв номер не бях си скроявала. Случвало ли ви се е да си изгубите рецептата и да не помните източника? На мен ми се случи. Преобърнах си всички записки, всевъзможни папки и тефтери и няма, и няма. По закона на Мърфи на последното възможно място беше се скрила рецептата. Та вече вижда бял свят.
Както си личи от заглавието, това е  небезизвестната и стара Добуш торта. Кръстих си я от миналото, защото повечето от вас или са я правили, или най-малкото са я чували. До скоро имах един вариант "всичко по 7"- 7 яйца, 7 лъжици захар,7 лъжици брашно и т.н. Честно казано много по-трудоемък беше и рядко прибягвах до тази торта.
Но ровейки се из нета, попаднах на втори вариант на Мария Митева- My cooking book blog . Видя ми се по-елементарен и за лаик като мен в сладкарството, взех че я спретнах отново.



Необходими продукти:
  • 4 яйца
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. олио
  • 2 ½ ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 2 ч. л. бакпулвер ( 1 пакетче)
  • 1 ванилия 
  • настъргана лимонова кора

За крема

  • 1.5 л. прясно мляко 
  • 12 с. л. захар 
  • 12 равни с. л. брашно 
  • 2 яйца 
  • 95 гр. краве масло без сол, на стайна температура
  • 1-2 прахчета ванилия



Начин на приготвяне:
Блат:
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. На тънка струйка добавете олиото, прясното мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера. Предварително намазнете и набрашнете форма за торта и изсипете в нея полученото тесто. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовия блат изчакайте да изстине напълно и разделете на 3 по-тънки блата. Ако отгоре ви се е издул,изрежете малка част , за да изравните.

Крем:
В част от млякото се разтваря брашното и се смесва с разбитите яйца. Останалото мляко се загрява на котлона заедно със захарта. Малко преди да заври, добавяме сместа от брашно и яйца и непрекъснато бъркаме до готовност на крема. накрая добавете ванилията. Прибавете и бучката масло и разбъркайте.

Желателно е тортата да сглобявате във форма с подвижно дъно, тъй като крема е още рядък. Редувате блат и крем докато свършат. Най-отгоре намажете с крем и посипете със смлени орехи. Като се стегне настържете шоколад. Сложете я в хладилника за 1 нощ. Отстрани  също може да покриете с ядки- аз използвах филирани бадеми.
Украсата, разбира се, може да промените според вашия вкус и предпочитания. Но с ядки и настърган шоколад наистина се получи добре. Следващия път ще сложа настъргани портокалови или лимонови корички в тестото за блата, за да е по-ароматна. А между блатовете мисля да наредя резенчета банан.

6 коментара:

  1. Много харесвам точно такива - домашни торти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Нина, много съблазнително изглежда тортата! Струвало си е голямото издирване на рецептичката :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Класика! Страхотна торта от моето детство:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Класическата торта Добуш се прави с маслен крем,има поне 5 кори,и отгоре се украсява с карамелизирана захар......Хубава е тортата,но не е Добуш!

      Изтриване
  4. I az mislya taka,,originalnata Dobosh torta se pravi s nyakolko kori koito se pekat po otdelno i zadaljitelno s amonyachna soda ,a ne s bakpulver,Sashto taka se pravi s masleno mlechen krem,karamelizirana zahar i krokan + orehi,,,tazi izglejda dobre,sigurno e vkusna ,no ne e Dobosh torta...

    ОтговорИзтриване
  5. Източника си е нарекъл Добуш и аз спазвам наименованието. Нямам претенции за автентичност и въпреки това тортата е много вкусна.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...