Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 31 юли 2011 г.

Убийствена мусака ала Звездев и награда


Любимата мусака на цялото ми семейство.
За направата й се иска доста време и си е една голяма калорична бомба, но резултата си заслужава. Дори бих казала, че у дома сме пристрастени към нея. Отдавна не съм правила традиционната мусака, тъй като тази е с по-богат и наситен на летни зеленчуци вкус.

Рецептата е на Иван Звездев, отлежавала няколко години в стар забравен тефтер. Миналото лято я преоткрих и сега е време да заеме челни позиции и тук. Претърпяла е малки корекции според нашите предпочитания, но това не я отдалечава от оригиналния вариант.

Необходими продукти:
0.500 гр. кайма (в оригинал е 1 кг, но според мен е страшно много)
1-2 не много големи патладжана (300 гр)
2 средно големи тиквички (300 грама)
500 гр. картофи
3-4 домата
1 гл.лк
1 връзка магданоз
1/2 вр.копър
сол,черен пипер, олио за пържене

Патладжана се реже на филийки и се кисне в силно подсолена вода около 30 мин и след това се подсушава на кърпа или с домакинска хартия.
Картофите и тиквичките се режат на колелца.
В тиган се изпържват филийките картофки до полуготовност (аз ги пържа до бледо розово,малко повече от полуготовото). Подреждат се върху домак.хартия,за да се отцедят. След тях се изпържва отцедения патладжан, без брашно, също се отделя на хартия, да се отцеди. Накрая се изпържват тиквичките без брашно и тях задължително ги отцедете върху хартия.
! глава лук се реже на ситно. Задушава се в малко мазнина. Добавя се каймата като се стараете да стане на ситни трохи,не на големи бучки. Запържете я и добавете 1-2 домата нарязани на ситно към нея. Овкусете с малко сол,черен пипер и наситнен магданоз. Оставете да поври няколко минутки, да се смесят ароматите.

Подреждане:

На дъното на тавата наредете картофките като се стараете да обхванете цялото дъно. Върху тях поръсете от плънката(1/3 от нея).



Втория ред е от патладжаните. Разпределете и тях равномерно навсякъде. Върху тях се слага другата третина от плънката.


Третия ред е от тиквичките. Винаги предвиждам малко повече тиквички,тъй като придават по-сладникъв вкус накрая. Върху тях се наръсва ситно нарязания копър и върху него се разпределя последната част от каймата.


Завършва се с колелца домати, които предварително са обелени.
Добавете една голяма чаша вода(около 200 мл) и сложете мусаката да се пече на 200 градуса до зачервяване на доматките.


Готовата мусака се наръсва обилно със ситно нарязан магданоз и се сервира.

P.S. Моите предпочитания ме накараха да променя количеството на зеленчуците. А именно-тъй като не обичам прекалено тежкия вкус на патладжана,него го сведох до минимум.Пържа 1 малък патладжан, достатъчен да покрие един ред,но по-рехаво. за сметка на това компенсирвам с повече картофки за основа и повече тиквички,тъй като те се стапят при пърженето и не се усеща много вкусът им. Разбира се,това са лични предпочитания и като начало можете да се придържате към основната рецепта.

Изказвам благодарности на Еликсирче за поредната награда, която е толкова весела и с удоволствие я прилагам тук. Временно ме беше напуснала кулинарната муза,тъй като същинското ми вдъхновение (моята половинка) отсъства от семейното гнездо, а той е основния подстрикател и дегустатор. Но крайно време беше да покажа нещо ново, а една такава награда подсилва мерака.

На свой ред ще намеря с кого да е споделя, но тъй като по-голямата част от вас май вече я имат, ще огледам новите блогове като моя и се надявам да доставя радост на някого.

7 коментара:

  1. Изключително вкусно!Това е индийска рецепта!Много добре ти се е получило!Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, така наречената у дома дълга мусака, аз я правя два поредни дни, за един път е доста трудоемко. Но резултатът наистина е впечатляващ. Поздравления, Нинка, наистина е много вкусна тази мусака!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Нина, страхотна мусака!Съпругът ми е фен на рецептите на Звездев, много ще се зарадва и на тази:))).
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Единственото за което съжалявам е,че толкова дълго време е седяла тази рецепта из тефтерите. Ще се радвам на отзиви,ако някой се престраши да я приготви.
    Признавам,че и аз съм фен на Звездев,а от скоро и на Бай Данчо от Нова ТВ.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък я знам тази мусака като гръцка.
    Нинче,най-после ти дойде музата,което ме радва!А и рецептата е разкошна!
    Сега,за още по-голям стимул,мини при мен за една наградка!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. На този фон е трудно въобще да се прочете каквато и да е...

    ОтговорИзтриване
  7. Фонът е абсолютно бял с черни букви за по-добро четене.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...