Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 16 юни 2015 г.

КЕКС СЪС СЛАДКО ОТ ПРАСКОВИ




           Едно лесно, бързо и ароматно кексче.Много пухкаво и сочно.
           В оригинален вариант трябваше да бъде със сладко от портокалови корички, но поради липса на такова, сложих от праскови. Следващата зима ще събирам корите на портокалите и ще приготвя кекса в оригинал. А сега ще се наслаждаваме на летните сладка.

Необходими продукти:


  • 3 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1/2 чаена чаша топла вода
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1 1/2 чаена чаша брашно
  • 2 ванилии
  • 2-3 с.л. сладко от праскови
  • кората на 1 лимон или портокал (може и на двете)

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и прибавете бакпулвера към него.
В купа разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер.
На тънка струйка прибавете олиото като продължавате да разбивате с миксера.
Когато се поеме мазнината от сместа, сложете и топлата вода. Водата не трябва да е вряла.
Към сместа добавете настърганите кори от лимон и/или портокал, двете ванилии и пресятото брашното + бакпулвера. Разбъркайте с бъркалка до хомогенна смес.
Най-накрая добавете сладкото и разбъркайте кексовата смес.


Правоъгълна форма за кекс се намазнява и застила с хартия за печене или се набрашнява.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. За крайната му готовност пробвайте с клечка.




Колкото повече стои, толкова по- хубав ставаше. Прекрасно допълнение към следобедното кафе или закуска.

Източник : една колежка



неделя, 14 юни 2015 г.

СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

Миналата година пропуснах сезона на ягодите и цяла зима ми липсваше. Наскоро пътувахме из Б-я и в един магазин имаше доста добре изглеждащо на вид бурканче със сладко от ягоди. Реших да не го подминавам. И с огромен мерак сътворих една планина от палачинки и през цялото време си мислех кога ще свърши сместа и ще отворя ягодовото сладко. Няма да ви казвам какво разочарование изпитах след отварянето му. Беше една желатинова маса само с ягодови семки. От ягода и помен нямаше. За пореден път се убедих, че от домашното по-хубаво и вкусно няма.

 Та тази година издебнах момента и си направих, че миналата от много изчакване ягодите свършиха.
 

 Необходими са ви :
  • 1 кг ягоди
  • 1 кг захар
  • 1 чаена чаша вода (с вместимост 240 мл)
  • 1 ч.л. лимонена киселина


 Начин на приготвяне:

  •   Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. Ако са много едри може да ги нарежете на по-малки парчета. Аз обикновено ги оставям цели. Обичаме да се усещат, когато хапваме.
  •   Посипете ягодите със захарта и ги оставете поне 2-3 часа да си пуснат малко сок.
  •   След това ги сложете в подходящ съд на котлона, добавете 1 чаша вода. Внимателно разбъркайте и започнете да варите сладкото на не много силен огън като периодично разбъркате бавно.
  •   По време на варенето се образува пяна, която е добре да отстранявате своевременно. 
  •   Варете до желаната гъстота. Използвайте метода с празна чинийка и капка от сладкото върху нея. Капката трябва да се задържи,а не да се разтича. Но, внимавайте! За първи път, когато правих сладко от ягоди се водих по този принцип с чинийката. Варих, варих, пробвах незнайно колко пъти с тези капки и накрая реших, че стига толкова. И след като леко поизстина, сладкото стана толкова гъсто, че трудно го изваждах от бурканчетата при консумация. Така че внимавайте да не прекалите като мен. 
  •   Накрая добавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
  •   Можете да затворите горещото сладко в чисти и сухи бурканчета и без да стерилизирате бурканчетата след това. Аз предпочитам леко да изстине и след това варя бурканчетата 5 мин. за капачката.




понеделник, 8 юни 2015 г.

КЕКС С ЧЕРЕШИ, КРЕМА СИРЕНЕ И ШОКОЛАД

божествено вкусен







Да си призная за първи път правя сладкиш с крема сирене. Нямам обяснение защо до сега избягвах рецепти с подобен род сирена. И с ръка на сърцето си признавам, че доста съм изпуснала. 

Благодарение на апетитните снимки на ilrai ме хвана кулинарната муза. А едно определено количество черешки намигаха от хладилника. С две думи имах почти всичко за направата на кекса - продукти и мерак. Първоизточника е Дианка  от "Опитайте..." с нейния кекс публикуван още през 2013. Препоръчвам ви горещо тази свежа, лятна и шоколадова комбинация. 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 г шоколад
125 г масло
150 г захар (аз сложих около 200 гр, защото захарта не сладнеше достатъчно )
3 големи яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. крема сирене
2 ванилии
1 ч.ч. изчистени череши
1 щипка сол



1 с.л коняк / аз заместих с амарето/
1/4 ч.л. канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. нишесте


Глазура

50 г шоколад
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове
1 ч.л. мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  • Черешите се поръсват с коняка, захарта и канелата и се оставят да се овкусят. 
  • Шоколадът се стопява на водна баня с маслото и се охлажда леко.
  • Двете яйца се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, 1 ванилия и щипка сол. 
  • Крема сиренето се разбива отделно с останалото яйце, останалата захар и ванилия. 
  • Брашното се смесва с бакпулвера. 
  • Към двете разбити яйца се прибавя шоколадовата смес и брашното с бакпулвера. Разбърква се добре. 
  • Тава или форма за кекс се намазва с мазнина и се застила с хартия за печене. 
  • Черешите се отцеждат и се поръсват с нишестето. 
  • На дъното на формата се излива 1/3 от шоколадовата смес. Върху нея се слага пласт от 1/2 от бялата смес. Отгоре се разпределят черешите. Върху тях се слага още 1/3 от кафявата смес, следва втората половина на бялата и се завършва с последната 1/3 на шоколадовата смес./ Можете да разпределите на дъното 1/2 кафява, цялата бяла смес в средата, пласт от плодовете и да завършите с кафява смес. /
  • Пече се в загрята на 170 градуса фурна. Проверява се с клечка за готовност. 
  • Оставете да се охлади преди да полеете с шоколадовата глазура.


За шоколадовата глазура - В купа натрошете шоколада и прибавете останалите продукти. Заедно ги разтопете на водна баня.  Готовата глазура полейте върху охладения сладкиш и го оставете поне 3 часа преди да го сервирате.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...