Ще започна с тези вкусни катмички. Зная, че всяка от вас си ги приготвя по свой начин, рецепти също има много. Моята майка ме е учила да ги приготвям и честно казано пропорциите са ми малко на око.
Преди много години ги печахме на глинен сач, след това напреднаха технологиите и измислиха ел.сачове. Много удобно и лесно беше с него. Но и то не е вечно. Сега ги приготвям на най-обикновен тиган за палачинки и като че ли вкусът си е почти същия.
Но задължително ги мажа с парче сланинка - и тигана, и готовата катмичка.
Необходими продукти:(дозата е голяма)
- 1 яйце
- 1 кофичка кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол или на вкус
- вода колкото желаете
- брашно за гъста каша, която лесно да се разстила върху тигана
Начин на приготвяне:
В тенджера разбийте с тел яйцето, "погасете" содата в киселото мляко и ги добавете към яйцето. Сложете вода, колкото желаете според това какво количество искате да направите. Обикновено правя една голяма тенджера палачинкова смес и излиза голяма купчина. Ядем ги 2 дни и разбира се повече хора. Нямам представа колко вода слагам, но поне 2-3 литра има. От там нататък започвам да добавям малко по малко брашно, бия с тел да не стане на бучки и сгъстявам ,докато получа желаната гъстота. Щипка сол за овкусяване или малко повече, ако е необходимо. Сместта се получава по-гъста, да можете да е разлеете по тигана и да не ви лепи по него. Ако видите,че не се зачервяват катмите добре и стоят все бели, добавете малко брашно ( но само ако не сте на много бавен огън). И най-важната стъпка- мажете тигана преди всяка катмичка с парче осолена сланинка без кожа. Вкусът е страхотен !
P.S. Извинявам се на тези, които не умеят да приготвят рецепти по начина "на око". Обещавам следващия път когато правя да премеря водата и брашното, но то пак ще е приблизително.В тенджера разбийте с тел яйцето, "погасете" содата в киселото мляко и ги добавете към яйцето. Сложете вода, колкото желаете според това какво количество искате да направите. Обикновено правя една голяма тенджера палачинкова смес и излиза голяма купчина. Ядем ги 2 дни и разбира се повече хора. Нямам представа колко вода слагам, но поне 2-3 литра има. От там нататък започвам да добавям малко по малко брашно, бия с тел да не стане на бучки и сгъстявам ,докато получа желаната гъстота. Щипка сол за овкусяване или малко повече, ако е необходимо. Сместта се получава по-гъста, да можете да е разлеете по тигана и да не ви лепи по него. Ако видите,че не се зачервяват катмите добре и стоят все бели, добавете малко брашно ( но само ако не сте на много бавен огън). И най-важната стъпка- мажете тигана преди всяка катмичка с парче осолена сланинка без кожа. Вкусът е страхотен !
От горната доза могат да се получат около 50 катмички. Ако желаете да си приготвите по-малко, намалете и киселото мляко, а не само вода и брашно.
Чудни са, Нинче! Аз отдавна искам да си направя катми в къщи, но ме спира факта, че нямам сач. Баба навремето ни правеше катми на сач върху открит огън - няма по-вкусно нещо. Все си мислех, че на обикновен тиган няма да се получат, но щом казваш, че твоите така си ги приготвила, ще взема да пробвам. Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждат!
ОтговорИзтриванеМного ги обичам! Ама си е голяма играчка докато ги приготвиш. Може ли да те командировам за няколко дни в моята кухня? Ти ще ги пържиш - аз ще ги ям!
ОтговорИзтриванеНинче, чудни са твоите! Аз веднъж пробвах да пека на сач но така залепнаха, че едва го изчистих:(. Твоите са чудесни. Поздравления!
ОтговорИзтриванеНинче,че не си пред мен сега да ти стисна ръката,мила!Като прочетох 2-3 литра вода направо се облещих!Много катми,много нещо е това,шапка ти свалям!
ОтговорИзтриванеИначе безспорно са страхотно вкусни,а и снимките ти са съвсем различни,браво,все по-добра си!
Сърдечни поздрави от мен,мила!
Янче, стават и на тиган както палачинките. Разликата е в млякото, сместа е почти еднаква.
ОтговорИзтриванеНели,благодаря!
Мира, с удоволствие бих ти спретнала, но "домашните" няма да ме пуснат. Ще ти пратя в колетче :)
Candy, опитай пак. Сача загрей силно, намажи със сланина. Аз я набучвам на една вилица и така е лесно. И ако лепят, добави още малко брашно. Възможно е да се изпортят няколко, но после си тръгват да се отлепят лесно.
Еликсирче, рядко се хващам, ама хвана ли се седя по 2-3 часа пред печката. Но всички се наяват блажено до пукване, остават и за 2 дни напред.:) Има и за раздаване.
ОтговорИзтриванеНинче, фабрика за катми си направила малеееее опасна си.
ОтговорИзтриванеМного са хубави обичам ги със всичко да ги ям.Отнасям две три и бягам да си ги хапна.:)))
Прегръдки!
50 катмички?! Леле.. ние както сме само трима, ще ги ядем цял месец :) Ти си герой, но сигурно си заслужва стоенето пред печката, защото изглеждат превъзходно, аз много обичам катми!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Прекрасни са! аз ги правя с мая, но и така ще опитам:)
ОтговорИзтриванеФен съм на катмите особено с кайсиево сладко:)
ОтговорИзтриванеМммм, как ми се приядохааа:)))
И, за много години! Здраве, щастие и много късмет през новата година!:)
Привет и от мен!ninfil-че от скоро следя блогът ти и да си кажа честно тук много ми харесва! Винаги има нещо вкусно:)и за това реших да подаря нещо, та когато имаш възможност отбий се при мен за да си получиш подаръка:)Лека вечер!
ОтговорИзтриванеНинчеее браво,обожавам ги с всякакъв пълнеж,но не правя защото е пипкава работа а моите мъже ще ги излапат за минути,а с малкото дяволче нямам това време
ОтговорИзтриванеа тази дозичка е тъкмо за нас :))
прегръдки мила и заповядай при мен,има една награда,ще се радвам ако я приемеш
хубава неделя
Здр, катмите не се ли правят с мая ? Вече на няколко места гледам кисело мляко и сода и се зачудих.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Може и с мая, но моята баба ги правеше така и сега аз ги приготвям.На мен лично с мая по-малко ми харесват. Ако желаеш опитай и по двата начина и избери по-вкусния за вас. От маята по принцип трябва да се получат по-шуплести катмички.
ОтговорИзтриване