По принцип шницела по виенски трябва да е от телешко месо. Но аз у дома по-често го приготвям от свинско. В този случай не е редно да носи това наименование, но аз си му викам "шницел по виенски". Така го разграничават у дома от шницела от кайма.
За повечето домакини не е нещо ново. Но тъй като от доста време "подмятам" из папките тези снимки, реших, че е време да види бял свят.
Не мисля, че могат да се напишат някакви точни мерки. Всичко е на око и месо според гладниците у вас.
И все пак необходими са ви :
- телешко или свинско месо нарязано на много тънки филийки (в някои магазини продават готово нарязано месо за шницели)
- галета за паниране
- 1-2 яйца
- сол
- млян черен пипер
- олио за пържене
Месото нарежете на тънки дълги филийки, ако не сте го купили готово нарязано за целта. Начукайте го с чукче от двете страни. Овкусете със сол и млян черен пипер. Понякога поръсвам и чубрица, тъй като обожавам тази подправка. Но вкусът е малко по-различен от традиционния шницел.
Загрейте мазнината в тиган. Направете двойна панировка на месото. Потопете го първо в разбитите яйца, после в галетата, пак в яйцата и завършете с галета. Изпържете шницелите в горещото олио от двете страни.
Готовите шницели отцедете върху домакинска хартия. Сервирайте с подходяща за сезона гарнитура.