Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията
събота, 30 ноември 2013 г.
Бързи и лесни мекичета
Близките 3-4 седмици не ми оставаше време да поглезя близките с нещо вкусно. И все си казвам следващата седмица ще поправя пропуска. И така се изниза месеца. Най-после днес запретнах ръкави и докато се наслаждавах на сутрешното кафе, разгръщах позабравени книжки. И попаднах на нещо познато, изпробвано, но с много малка добавка, която промени коренно резултата.
Подобни мекички правя от години по рецепта на баба ми. Но в тази има добавено 1 яйце. От него станаха по- шуплести и по-пухкави и разбира се по-вкусни.
Необходими продукти:
1 яйце
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1-2 щипки сол
100-150 гр. краве сирене
брашно около 500 гр - за средно меко тесто
Начин на приготвяне:
В подходящ съд за месене сложете пресятото брашно. Направете кладенче в средата и в него чукнете яйцето. Разбъркайте хлебната сода с киселото мляко и ги прибавете към яйцето в купата. Накрая прибавете натрошеното сирене и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто.
С набрашнени ръце откъснете малки топки тесто, оформете ги на мекици.
Изпържете ги в силно сгорещена мазнина на умерен огън, за да не останат сурови отвътре.
понеделник, 25 ноември 2013 г.
Shogetten сладки
Още щом ги зърнах тези симпатични хапчици, на момента запретнахме ръкави с моя син. Голямо забавление си спретнахме и малко бях скептична за крайния резултат, тъй като ми изглеждаха по-сухи. Да,ама не. Вкусно маслено тесто с блокче шоколад, което те кара да посягаш към сладките неколкократно.
Много са подходящи за Коледните и Новогодишни празници, за Великден и изобщо за какъвто повод ви потрябват. Да не говорим ,че се правят изключително лесно и бързо. Следващия път ще замеся двойна доза, защото излязоха много малко.
Необходими продукти:
100 гр. маргарин
60 гр захар
щипка сол
1 яйце
200 гр брашно
160 гр шоколад Shogetten - лешник (по-мек е)
100 гр. шоколад за декорация
Начин на приготвяне:
Маргарина, захарта и солта се разбиват с миксер на гладка маса. Добавя се яйцето, след това брашното като може и без миксер да се разбърка.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см. Разрежете тестото на еднакви квадрати, така че кат сложите блокчето шоколад от всичките му страни да остава по малко разстояние за притискане на краищата.
Краищата се притискат с вилица и се подреждат в тава с хартия за печене.
Пекът се 12-15 минути на 190-200 градуса до бледо розово. Оставете да се охладят.
Декорирайте сладките с разтопен шоколад по ваше желание.
Изчакайте шоколада да се стегне!
От тази доза излизат едва 20-тина бройки. Като за проба дозата идеално ме удовлетвори, но не и след това.
петък, 22 ноември 2013 г.
Пиле по ловджийски
Отдавна бях планувала да приготвя пилето на Пепи и все отлежава. Половинката ми обича разнообразието на трапезата и ако има начин всеки ден да е ново. Понякога изпитвам затруднение с идеите и често прибягвам до ровене из блоговете. Признавам си първо надничам при Пепи, тъй като знам, че нейните " канибали" без мръвка не остават и тя пак ще е сътворила някоя вкусотия. Източника, който е посочила, отлежава в библиотеката ми и хич не ми идва на ум да я отворя. То кое ли по-напред да отворя. Събирам списания и книги,а живота няма да ми стигне да сготвя набелязаното. Затова, на готово при Пепи ми беше най- бързо и лесно. Добре, че я има.
Ето и оригинала на рецептата, така както я е написала Пепи.
Необходими продукти:
5 бр. пилешки цели бутчета ( аз имах 3, който разполових)
около 40-50 мл олио
4-5 средно големи гъби
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки
малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати около 800 гр + 2 с.л. дом.пюре
1 ч.л. захар
1 подкова наденица за печене (суджук)- аз имах два вида и сложих и от двата за разнообразие.Затова намалих бройката на бутчетата.
черен пипер
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер - това е моя добавка или Пепи просто е изтървала от списъка
Начин на приготвяне:
Бутчетата се срязват на две части. Измиват се, подсушават се добре с мека кърпа или кухн. хартия. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставят се да отлежат около 30 минути. След това пилешките бутчета се запържват в мазнината от двете страни до зачервяване. Първо ги сложете с кожата надолу, после и от другата страна. Добре е да се пържи наведнъж в по-голям тиган, но може и на два пъти.
Изважда се в чиния или друг съд.
В същата мазнина в тигана се задушават ситно нарязаните лук и чесън, а след 3-4 мин. се прибавят и гъбите и магданоза, нарязани на ситно. Запържват се за минута.
Прибавят се дом. пюре (аз го пропуснах, поради липса на такова) , виното и доматите от консерва - задължително преминати през цедка или сито да се отделят семките. Да си призная, аз това не го направих, а пасирах буркана с консервираните белени домати.
Всичко се оставя да ври за 15-20 минути, докато количеството стане на половина. Посолява се на вкус и се добавя захарта.
Месото се слага в тавичка или йена. Готовия сос се изсипва при него, поставя се и наденицата нарязана на парчета. Прибавят се отделените 2 скилидки чесън - счукани или пресовани. Важно е сосът да не бъде над нивото на месото, за да не се получи като варено ястие. Най- добре е да бъде на 2/3 от височината му.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса около 1 1/2 часа.
неделя, 17 ноември 2013 г.
Shakshouka или яйца на очи в доматен сос
Ровейки се из мрежата попаднах на това простичко и вкусно ястие. За някои може да не е ново, но аз го срещнах за първи път. Произходът му е от Тунис, а на много места прочетох, че е известно и в кухните на други арабски страни. Най-общо казано представлява яйца на очи в доматен сос с чили, лук и често подправено с кимион. И се изумявам колко сходни вкусове имаме с тези народи. Лесно, просто и много вкусно ястие.
Първия път когато го приготвих не успях да го докарам на външен вид. Следващите опити бяха много по-сполучливи.
Необходими продукти
2 яйца
2 домата
1 червена чушка
1 гл. кромид лук
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. зехтин
50 мл вода
1/2 ч.л. кимион на зърна
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л.сладък червен пипер
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. гранулиран чесън
1 бр. дафинов лист
магданоз
сол на вкус
Това са съставките според източника. Аз малко интерпретирах по свой начин и според наличните ми продукти. За това ще напиша оригиналния начин,а след това ще поясня аз как съм го приготвила.
В сух тиган се загрява кимиона. Ако искате можете да го пропуснете, но по-добре да не го подминавате. Няма да се чувства силния вкус на кимиона, но ще даде специален аромат, изтънчен. След като е опечен ( няколко минутки), добавете зехтина и ситно нарязания кромид лук. Когато лука стане прозрачен, добавете червения пипер нарязан на тънки лентички и се задушава, докато се усети аромата му. Прибавете лютия червен пипер.
Доматите, предварително нарязани на кубчета, се прибавят и се готвят до омекване. Добавете 50 мл вода, колкото да покрие зеленчуците. Към тях прибавете и доматеното пюре, сладкия червен пипер, даф. лист, кафявата захар,чесъна, мащерката и солта. Разбъркайте леко. Покрийте с капак и оставете да къкри до по-сгъстен сос.
По средата на готвенето, внимателно в средата на разстояние едно от друго чукнете 2 яйца (постарайте се да останат цели). Оставете на огъня още няколко минути, докато яйцата се забулят и останат малко рохки.
Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз. Сервира се с филийки препечен хляб.
Моите промени
1. Замених кимиона на зърна с млян такъв- 1 щипка;
2. Зехтина в оригиналната рецепта е малко и аз го увеличих на 2-3 с.л мазнина;
3. Определила съм си за 1 порция колко зеленчук да сложа- 1/2 глава лук, 1/4 до 1/2 червена чушка- според големината й;
4. Домата задължително го беля- на снимката съм добавила 1/4 голям жълт домат ( беше ми подарък и реших да го използвам) + 1 средно голям червен домат, т.т за 1 порция 1 голям домат е напълно достатъчен;
5. Водата за 1 порция намалих на 30 мл;
6. Поради липса на кафява захар добавих бяла кристална. Идеята е да се неутрализира киселината на домата.
7. Най-голямата ми промяна беше заместването на доматеното пюре и лютия червен пипер с кетчуп чили. В момента нямах двете необходими съставки и за да не пропусна лютивичкото и пюрето, се сетих,че в хладилника стои едно шише кетчуп- чили. Получи се прекрасно.
8. Пропуснах чесъна;
9. За 1 порция предвиждам по 2 яйца.
С две думи малко импровизирах, но запазих основните стъпки и съставки.
неделя, 10 ноември 2013 г.
Боб с кисело зеле
Едва ли има някой да не знае как се готви това вкусно зимно ястие.
У дома бяхме много нетърпеливи и сложихме няколко зелки за кисели още преди 2-3 седмици.
Рецепти за това ястие има всяка домакиня. Чувала съм за толкова различни начини, че дори съм се чудела в крайна сметка боб със зеле ли е. Моята цел е просто да добавя това ястие към блога, за да не отлежат снимките до някоя догодина :)
Обикновено го готвим в по-голямо количество- да се напълни една голяма тенджера. И да не мисля за ядене и какво ще готвя два дни- хихи.
Какво ви е необходимо?
500 грама бял боб
1 средно голяма зелка (ние дори предпочитаме зелето да не преобладава и понякога слагам малка зелка)
6-7 с.л. олио - слагам на око
2 с.л. червен пипер
1 малка глава лук
( сол не слагам предвид,че зелето е достатъчно солено)
Начин на приготвяне
Ако желаете накиснете боба от вечерта в студена вода, но аз никога не го кисна. Просто забравям и нямам този навик.
В една тенджера сложете боба да се вари. Когато заври изхвърлете водата и налейте нова. Ако ви се чака може да повторите тази процедура още веднъж.
Киселото зеле нарежете на ситно. Сложете го в друга тенджера и добавете към него около 800 мл вода. Задушете зелето до омекване.
Когато са готови и боба, и зелето, прибавете боба заедно с останала му вода към киселото зеле. Разбъркайте ги добре. В тиган загрейте предвиденото количество олио и запържете ситно нарязаната глава лук.Когато е готов лука добавете червения пипер. Прибавете към боба със зелето и разбъркайте още веднъж. Оставете още 10-15 минути да се варят заедно.
* Всяка есен не пропускам да нанижа на конец червени люти чушки. Не обичам да ям люто, но боб със зеле не мога да ям без препечена и стрита люта чушка. А ако нямате такава екстра , просто поръсете малко чили.
У дома бяхме много нетърпеливи и сложихме няколко зелки за кисели още преди 2-3 седмици.
Рецепти за това ястие има всяка домакиня. Чувала съм за толкова различни начини, че дори съм се чудела в крайна сметка боб със зеле ли е. Моята цел е просто да добавя това ястие към блога, за да не отлежат снимките до някоя догодина :)
Обикновено го готвим в по-голямо количество- да се напълни една голяма тенджера. И да не мисля за ядене и какво ще готвя два дни- хихи.
Какво ви е необходимо?
500 грама бял боб
1 средно голяма зелка (ние дори предпочитаме зелето да не преобладава и понякога слагам малка зелка)
6-7 с.л. олио - слагам на око
2 с.л. червен пипер
1 малка глава лук
( сол не слагам предвид,че зелето е достатъчно солено)
Начин на приготвяне
Ако желаете накиснете боба от вечерта в студена вода, но аз никога не го кисна. Просто забравям и нямам този навик.
В една тенджера сложете боба да се вари. Когато заври изхвърлете водата и налейте нова. Ако ви се чака може да повторите тази процедура още веднъж.
Киселото зеле нарежете на ситно. Сложете го в друга тенджера и добавете към него около 800 мл вода. Задушете зелето до омекване.
Когато са готови и боба, и зелето, прибавете боба заедно с останала му вода към киселото зеле. Разбъркайте ги добре. В тиган загрейте предвиденото количество олио и запържете ситно нарязаната глава лук.Когато е готов лука добавете червения пипер. Прибавете към боба със зелето и разбъркайте още веднъж. Оставете още 10-15 минути да се варят заедно.
* Всяка есен не пропускам да нанижа на конец червени люти чушки. Не обичам да ям люто, но боб със зеле не мога да ям без препечена и стрита люта чушка. А ако нямате такава екстра , просто поръсете малко чили.
събота, 9 ноември 2013 г.
Два пъти токано
В различните краища на България тази вкусна закуска е известна под различни имена. Моята баба я приготвяше без да знам как се казва. В родния край на съпругът ми й казват гюзлеми или гюзлемета. А близо до моя роден край му казват " два пъти токано". Името идва от начина на приготвяне- един път се разточва, за да се наръси със сирене и втори път ,след като е навито на охлюв да се разстели на малка питка.
Прекрасна, много лесна и невероятно вкусна съботно-неделна закуска (не че не става и за други дни, но май само тогава имам повече време да поглезя близките си).
Необходими продукти:
2 ч.ч. вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
200 гр. сирене
брашно - около 700 грама ( никога не меря брашното,на око)
олио за намазване
Начин на приготвяне:
В по-дълбок съд подходящ за месене сложете предварително пресятото брашно Направете място в средата на брашното ( аз му казвам кладенче) и налейте двете чаши хладка вода. Добавете содата и солта. Замесете меко тесто.
Готовото тесто разделете на 10-11 топчета. Набрашнете работната повърхност и разточете едно топче на малка кора с диаметъра на малка чиния. Намажете кората с олио, поръсете малко натрошено сирене и навийте на руло.
Двата края на рулото ги завийте в противоположни посоки като осморка.
Прехвърлете едната половина на охлюва върху другата.
Разточете леко с точилката отново на малка кора и получената гюзлема пържете в тиган с малко мазнина. Мазнината наистина е много малко,колкото тигана добре да се омазни. По време на пърженето от време на време подбутвам и размествам питката токано.
Преди всяка питка слагам по-малко мазнина в тигана.
Не е задължително да се пекът в тиган. Можете да ги изпечете и на сач, подходящ оребрен тиган, но тогава след като са готови ги намажете с масло или маргарин.
неделя, 3 ноември 2013 г.
Кладница с масло,чесън и копър
От известно време в кварталния супермаркет зареждат кладница. Доста време я обикалях и хем ми се иска да я опитам, хем не зная какво да я правя. Не познавах този вид гъба и ми беше интересен нейния вкус. Накрая направих като онзи,който първо си купил копче и после си ушил балтон.Купих кладницата и започнах да тьрся рецепта. От многото идеи сътворих вкусни гъбки с масло,чесън и копър.
Необходими продукти:
300 гр. кладница
1 с.л. олио
50 гр.краве масло
100 гр. кашкавал
1/2 вр. копър
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на по-дребни парчета.
В тиган загрейте 1 с.л. олио и 50 гр. масло и прибавете гъбите. Задушете за 2-3 минути и добавете 1/2 чаена чаша вода.Задушавайте гъбите докато омекнат. Посолете малко (тези гъби не поемат много сол) и овкусете с млян черен пипер. Свалете тигана с гъбите от огъня. Добавете ситно нарязания копър и двете скилидки счукан чесън. Прехвърлете гъбките в тавичка и запечете в предварително загрята на 220-230 градуса фурна около 20-30 минути- да останат на мазнина и не много воднисти. Преди сервиране настържете кашкавал и поръсете с копър.
Абонамент за:
Публикации (Atom)