БЕЗБОЖНО ВКУСЕН!
Само това мога да кажа за този толкова ароматен и вкусен хляб с кашкавал.
На следващия ден продължава да е пухкав и не по- малко вкусен от току- що изпечения. Единствено съжалявам, че толкова време отлагах приготвянето му. В интерес на истината решаващи бяха снимките на Светлана и най- вече онази последна снимка с разтегленото кашкавалче.
- 2 яйца / 1 жълтък за намазване/
- 100 мл прясно мляко
- 200 мл топла вода / не гореща/
- 20 г мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. олио
- 550-600 г брашно
- 20 г краве масло
- 100 г кашкавал
- риган
- сусам за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята заедно със захарта и 1 лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя да шупне.
- Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
- Добавят се останалите продукти- яйцето + белтъка от второто, водата, солта, олиото.
- Замесва се меко и еластично тесто.
- Готовото тесто слагаме в съд, покриваме със свежо фолио или чиста кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
- Вече втасалото тесто премесете съвсем леко и на набрашнен плот разточете на кора с дебелина около 0,5 см.
- Изрежете еднакви квадрати, намажете ги с разтопеното масло / става и с олио/. Поръсете с риган и настърган кашкавал.
- За по- лесно и удобно, слагаме 3-4 парчета едно върху друго и ги подреждаме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. И така докато се запълни формата.
- Оставяме хляба да втаса още веднъж.
- Намазваме с отделения и разбит жълтък и поръсваме хляба със сусам по желание.
- Печем в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до готовност. Когато хляба стане златист може да го покриете с хартия или вестник, за да не изгори.
- Готовия хляб изчакайте да изстине преди да го извадите от формата.