Тази масленица открих преди няколко дни и реших,че няма да чака дълго,както повечето набелязани неща за приготвяне. Музата да замеся нещо тестеничко ме хвана по-късно вечерта. Но щом е за идеята, запрятам ръкавите. Крайният резултат си заслужава. Много ароматна и вкусна, цялата на конци. И задължително шарена сол!
Необходими продукти:
300мл хладка вода
1 кубче мая
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца / отделих единия жълтък за намазване/
600 гр. брашно
Плънка: 300 гр. сирене; 70 мл олио и толкова разтопено масло
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода заедно с 1 ч.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и се оставя да шупни.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Прибавете останалите продукти и втасалата мая. Омесете на меко тесто. Оставете тестото да удвои обема си покрито с кърпа или найлон.
Смесете олиото и разтопеното масло в купичка.
Готовото втасало тесто се дели на 4 топки без много да се премесва. Всяка топка се разточва на кора, намазва се с 2-3 с.л. от мазнината, поръсва се със сирене. По същия начин се приготвят и останалите топки тесто. Корите се подреждат една върху друга като най- горната само се намазва с мазнина и не се слага сирене. Целия куп с кори се разрязва на 4 широки ленти. Всяка лента се усуква и леко разтегля с ръце на фитил. След това можете да подредите масленицата в намазнена тава във вид на кравай или на прави фитили в правоъгълна тава. Аз предпочетох да е като вита баница.
Оставете да втаса още веднъж. Намажете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Обхванала ме е рибната вълна. Продължавам с вариантите за приготвяне на цаца. Рибника може да се приготви с всякакъв вид дребна рибка. Не е задължително да имате цаца- става с атерина или малки речни рибки (честно казано с речната риба не съм запозната). Преди време предпочитахме рибника с атерина, тъй като тя е малко по-стегната рибка и се запазва цяла в яденето. Но пък цацата е по-мека и нежна на вкус. За това сменихме предпочитанията си.
В приготвянето на този рибник няма абсолютно нищо сложно и непознато. Най-общо казано това е стандартно сготвеното яденедомати с ориз, но с добавка риба.
Необходими продукти:
около 300 грама цаца или друг вид дребна рибка
1 гл. лук
1 ч.ч. ориз
5-6 домата или домати от консерва(1/2 буркан от компот),доматен сок
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
магданоз или джоджен - и в двата варианта обичаме
Начин на приготвяне:
Рибата се измива без да се махат главите. Но ако желаете можете и това да направите.
В тенджера се слага малко мазнина (около 2-3 с.л.) и в нея се задушава
ситно нарязания лук. Оризът се измива и се добавя към лука, също да се
запържи малко. Добавете червения пипер, разбъркайте и след това изсипете
предварително обелените, нарязани на ситно или настъргани домати, а за
по-лесно аз използвам домати от консерва. Слагам на око и ми е трудно да
преценя какво е количеството- може би по-малко от 1/2 компотен буркан с
домати.
Оставете яденето да покъкри с доматите 5 минути и долейте вода.
Обикновено на 1 чаша ориз, слагам 4 чаши вода. Оставям да се вари на
по-бавен огън почти до готовност. Не го правете много гъсто яденето.Посолете и подправете с магданоз или
джоджен.
Махнете тенджерата от котлона, добавете към доматите с ориз рибата.Разбъркайте леко и прехвърлете ястието в подходяща тава. Запечете в предварително загрята на 220-230 градуса фурна. На рибата й е необходимо много малко готвене, за да е готова за консумация.
Лятото- сезонът на родния Бургас! Време за море, ваканция и летни емоции. В Бургас кипи лятното настроение, плажът е препълнен,а на капанчетата покрай брега, предлагащи риба и студена бира, трудно можеш да намериш място. Прохладата на морския бриз, мирисът на водорасли, шумът на вълните-всичко това те изпълва с емоции, настроение и те зарежда положително. Не може да се опише духът на тази атмосфера. Този, който не е идвал никога в Бургас, го свързва по-скоро с
морето и може би с моста. Онези обаче, които са посещавали този град,
винаги се връщат или просто никога не си тръгват.
Не мислимо е да се отбиете до Бургас и да не се потопите в цялата тази атмосфера и да не изядете една пържена цаца с бира- запазена марка на града.
Днес, обаче,съм решила да ви почерпя с малко по различно приготвена цаца - панирана във вид на малки питчици ( не знам точно как да ги определя). Този начин на приготвяне е доста стар. Възможно е да го знаят много кулинари, но в моя блог ще присъства за първи път.
Цацата, която купих се случи да е уловена от далян. Далян е морско неподвижно риболовно приспособление изградено в близост до брега и се състои от мрежи, опънати между колове. Плуващата край брега риба влиза в мрежите и бива улавяна. Разликата между уловената цаца с риболовен кораб или далян е, че по втория начин рибата не се мачка от тежките мрежи на корабите. Тази от даляните седи някак по-лъскава и цяла. Друго важно нещо е, когато купувате цаца да не взимате такава с напукани кореми. Гарантирано е, че не е съвсем прясна.
Необходими продукти:
около половин кг прясна цаца
2 яйца
2 равни супени лъжици брашно
около 100 мл вода( аз слагам на око)
сол на вкус
брашно за овалване
олио за пържене
Начин на приготвяне;
Махнете главите на цацата.
Измийте я на течаща вода.
Осолете на вкус рибата.
В не много дълбока купа разбийте двете яйца с около 100 мл вода. Прибавете към тях брашното до получаване на рядка кашичка. Ако ви се получи по-гъста каша, капнете още малко вода. Посолете на вкус.
В друг съд си пригответе брашно за овалване на рибките.
Загрейте тигана с олиото за пържене
Отцедете посолената риба от водата, която си е пуснала.
Вземете голяма част от рибата, сложете я в брашното и набрашнете хубаво.
Щом мазнината е загряла, взимате в ръка около 7-8 рибки леко изтупани от брашното. Всички заедно ги потапяте в яйчената смес и колкото ви е възможно пак ги взимате заедно и ги пускате в горещото олио на една купчинка. Гледам да не ги слагам едно върху друго, а да се разпределят на ширина. Идеята е да станат като малки питчици.
Пържете до зачервяване от двете страни.
Готовата риба отцедете върху домакинска хартия преди сервиране.
Препоръчвам да я пържите до по-тъмно златисто, за да не остане вътре съвсем като варена. А и ние я обичаме по-хрупкава отвън.
Не забравяйте да сервирате с чаша студена бира и лимон. А най-важното е и с добра компания!
Преди известно време ми подхвърлиха идея за магданозени кюфтета. Нямах никаква представа какъв е вкусът им, нито как биха изглеждали. Представях си,че най-вероятно ще са много мазни и едни сплескани- нещо, което никой няма да хареса у дома. И идеята я подминах с лека ръка. Обаче, цяла седмица ме занимаваше мисълта за употребата на магданоза. Както често правя, първо надниквам в гуугъл какво ще ми предложи и без да съм изненадана,той ме отведе отново приПепи Стоева. За пореден път с огромно доверие подходих към нейна рецепта. Тя отново успя да развенчае скептицизма ми и сега имаме нов фаворит сред кюфтетата. Получиха се едни пухкави дебеланковци, много магданозени ( и как иначе) с аромат на прясна зеленина. Използват се малко картофи, за да може все пак да се получи някакво кюфте и най-хубавото е, че не те насищат както картофените. Горещо ги препоръчвам на любителите на зелениите.
Ще напиша точната рецепта на Пепи и ще уточня моите количества, тъй като промених леко пропорциите.
Необходими продукти:
* 1 яйце / аз използвах 2 яйца/ * 2 с. л. кис.мляко с 1 к. л. сода за хляб / аз сложих на върха на чаената лъжичка сода/ * 3 връзки магданоз / моите бяха големи/ * 2 малки сварени картофа /2 средни картофа и един много малък/ * 100-150 гр настъргано сирене * щипка-две сол / много малко, за да не ги пресолите/
* брашно и галета за паниране * олио за пържене * 2 (или повече) яйца за паниране
Начин на приготвяне:
* Картофите се сваряват, обелват и топли /не горещи/ се настъргват на ренде. * През това време магданозът се нарязва на ситно. * Смесват се картофите, магданозът, настърганото или натрошено сирене, 1- 2 яйца, киселото мляко разбъркано с хлебната сода и щипка сол за вкус. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. На мен ми бяха необходими 2 яйца, тъй като връзките магданоз и картофите бяха по-големи и с едно не успях да направя маса, от която да оформя кюфтета. Така че според количествата варирайте и с яйцето. Ако сместа ви не стане стегната като за кюфтета, можете да добавите 1-2 лъжици брашно. * В лъжица се взема от сместа и с мокри ръце се оформят кюфтетата. * Овалват се в смес от брашно и галета / при мен равни части/, потапят се в разбитите яйца и се пържат от двете страни в гореща мазнина до зачервяване.
* Готовите кюфтета се отцеждат от излишната мазнина върху домакинска хартия.
За да се застраховам, че домашните няма да останат гладни, реших да сложа още малко картофи да се сварят. И с тях направих картофени кюфтета. Обикновено ги пържа оваляни само в брашно, но този път използвах сместа от галета и брашно и потопих в яйце по препоръка на една колежка. Тя ги панирала винаги с яйце и не се получавали толкова мазни. Наистина станаха по-малко наситени с мазнина.
Нямам представа защо рулото се казва "Пролет",но ви уверявам, че е перфектно и за летните жеги с чаша студена бира. Рецептата я открих преди време във вестника на Кауфланд и ми се стори интересна. Единствено бях малко скептична към чесъна в рецептата, защото не съм му особен фен. Само че се изненадах приятно от съчетанието и ми хареса. Сосът към рулото е много приятен и е страхотно допълнение. Можете да направите и канапе от ориз и зеленчуци както е в рецептата от вестника. Ние предпочитаме с любима салата.
Необходими продукти за 1 руло:
200 гр. пилешко филе /пеперуда/
100 гр. пресни картофи
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка копър
сол и черен пипер на вкус
брашно за паниране / аз използвах галета и 1 яйце/
олио за пържене
За соса "Бристол":
75 гр майонеза
1-2 с.л. кисело мляко
10 г лук / пропуснах го/
1/2 сварено яйце / може 1 цяло/
сол и черен пипер на вкус
дижонска горчица
кетчуп
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се начуква много леко и внимателно и се овкусява със сол и черен пипер.
Картофите са сваряват и се пасират или настъргват на ренде. Смесват се със ситно нарязания копър,пресования чесън, сол и черен пипер на вкус. Пюрето се разстила върху пилешкото филе, завива се на руло.
Панира се в брашно или както аз предпочетох в яйце и галета, за да стане по- хрупкаво. Пържи се в горещо олио от всички страни до златисто и готовност на месото. Не пържете на много силен огън, за да не ви остане в средата сурово месо.
Майонезата се смесва със ситно нарязания или настърган лук. Аз , както споменах по-горе, пропуснах лука. Яйцето можете да нарежете на ситно или да настържете на едро ренде. Смесете трите съставки и овкусете готовия сос със сол и черен пипер на вкус. Накрая добавете 1-2 с.л. кисело мляко до получаване на желаната гъстота на соса. Сервирайте ,ако желаете, с канапе от ориз и зеленчуци. Отгоре подредете нарязаното пилешко руло и се залива със сос. Сосът може да се поднесе и отделно в сосиера.
Едно лесно, бързо и ароматно кексче.Много пухкаво и сочно.
В оригинален вариант трябваше да бъде със сладко от портокалови корички, но поради липса на такова, сложих от праскови. Следващата зима ще събирам корите на портокалите и ще приготвя кекса в оригинал. А сега ще се наслаждаваме на летните сладка.
Необходими продукти:
3 яйца
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша топла вода
1 пак. бакпулвер
1 1/2 чаена чаша брашно
2 ванилии
2-3 с.л. сладко от праскови
кората на 1 лимон или портокал (може и на двете)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и прибавете бакпулвера към него.
В купа разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер.
На тънка струйка прибавете олиото като продължавате да разбивате с миксера.
Когато се поеме мазнината от сместа, сложете и топлата вода. Водата не трябва да е вряла.
Към сместа добавете настърганите кори от лимон и/или портокал, двете ванилии и пресятото брашното + бакпулвера. Разбъркайте с бъркалка до хомогенна смес.
Най-накрая добавете сладкото и разбъркайте кексовата смес.
Правоъгълна форма за кекс се намазнява и застила с хартия за печене или се набрашнява.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. За крайната му готовност пробвайте с клечка.
Колкото повече стои, толкова по- хубав ставаше. Прекрасно допълнение към следобедното кафе или закуска.