Рецептата съм взаимствала от блога на Вероника- Ginger Cooking. И с ръка на сърцето признавам, че по-вкусни кюфтета не бяхме яли. Вкусни както топли, така и студени. Ако добавите и малко чеснов млечен сос към тях, разкоша е пълен.
Единствено да обърна внимание на количествата продукти- в оригиналната рецепта са доста малко и аз прецених, че за едно по-голямо семейство ще е необходима двойна доза. И не сгреших в преценката си, защото си облизаха пръстите всички.
Не съм променяла нищо по рецептата и се вслушах в съвета на Вероника да не се прекалява с подправките (а аз обичам доста пикантна и подправена храна), за да се усеща и вкусът на рибата. Но въпреки това, уверявам ви, тези кюфтенца не миришеха на риба, нито на тежко.
Необходими са ви:
1 консерва риба тон (най-добре филе)
1 много голям сварен картоф
1 яйце
1 голяма глава кромид лук
1 стрък зелен лук
прясно смлян черен пипер
1 стрък пресен копър
сол на вкус
за оваляне на кюфтетата по желание:
брашно (или галета)
Начин на приготвяне:
Отцедете рибата от сока на консервата. Може да я накъсате на едри парчета. Сложете сварения картоф и рибата в купа. Двата вида лук се режат на ситно, прибавете ги заедно с всички останали продукти и омесете сместа. По-лесно е с бъркане с дървена лъжица, тъй като сместа лепне много по ръцете. Съветът на Вероника е да не се опитвате да правите гладка смес като пюре. Добре е рибата да е на ядки,за да се усеща.
Оформете кюфтетата. Оваляйте ги в галета или брашно и ги пържете в тиган със сгорещено олио до хубава златиста коричка. Готовите кюфтета отцедете върху домакинска хартия и сервирайте.
Можете да поднесете с чеснов сос.
P.S. От една доза излязоха около 8-9 кюфтета.
Източник : Вероника