Традиционно по Великден и Гергьовден гледаме на масата да има агнешко. Когато вляза в магазина,очите ми винаги са към бутчетата и все по-рядко се спирам пред други видове месо или карантия. От време на време се сещам, че у дома има и любители на агнешките главички. Признавам си, че не съм им фен, но се съобразявам с предпочитанията на другите.
Винаги когато пека агнешки главички, се сещам за разказа на моя баща.
" Затворниците осъдени на доживотен затвор трябвали да изберат едно любимо ястие, което ще ядат до края на дните си. Един избрал мусака, друг пържоли, трети- боб и т.н. Но един от затворниците предпочитал всеки ден да яде агнешка главичка. Попитали го защо си избира точно това. А той отговорил: " Ако ми носите всеки ден агнешки главички мога днес да ям само очите, утре ще ям само езика, а вдругиден ще ям мозъка.И така всеки ден ще ям разнообразна храна".
Бях дете, когато татко ми разказваше тази интересна история и по детски не разбирах какво искаше да ми каже. В последствие осъзнах думите му, а именно, че храненето с една и съща храна води до липса на витамини и минерали, западане на организма и съответно се е скъсявал живота на такива затворници. А агнешката главичка е давала възможност за разнообразна храна в рамките на възможното й.
Именно, за да ви разкажа тази кратка и поучителна история избрах и днешната рецепта. Всъщност то не е и рецепта. Няма кой знае какво да се описва по приготвянето на печена агнешка главичка.
Необходими са ви:
- агнешки главички
- червен пипер
- сол
- олио за намазняване
След това ще трябва малко да се борите , докато разчупите черепа и стигнете до вкусния мозък. Но според ядящите у дома тези деликатеси, усилията си залужават.
Ако предпочитате, можете да сложите и нарязан пресен лук на дъното на тавата.