Време е да мина отново към любимата ми категория храна- тестени печива.
Доста отдавна опитах този бюрек и многократно е правен и повтарян. Резултата е повече от страхотен. Има вкус на купешка баничка, но само онази дебелата част от баничката. Не е толкова мазен като тях, дели се на катове и листи, многоо вкусен и се преява с него.
За първи път тегля тесто на ръка и мислех, че няма да се справя. От престояването на тестото в мазнината, се работи страшно леко и приятно.
Тези, които се плашат, че не умеят да точат или правят дърпани баници, да не се страхуват да го направят. Абсолютно лесно и никакви умения не се изискват. Еластичността в тестото е гарантирана и вече изпитана. Така че вадете брашното и запрятайте ръкавите!
Да спомена, че рецептата е от "Вкусно и красиво" и там също има стъпка по стъпка, която ще ви улесни допълнително.
Необходими продукти:
500 гр. брашно
250-300 мл. вода
сол на вкус.
-300 гр. сирене.
200 мл. мазнина (масло - олио 50/50)
Приготвяне:От брашното, водата и солта замесваме меко тесто.
Оформяме топка и нарязваме на пет парчета.
Всяко парче се оформя на топче и след това на малка питка с големина, колкото малка чинийка.
Смесваме разтопеното масло и олио и слагаме в дълбок съд или чиния.
Корите престояват в мазнината 10-15 минути.
След това всяка кора поотделно се слага директно от мазнината на плота или масата. Притискаме и разтегляме настрани кората. Издърпваме внимателно, докато се образува тънка кора. Дърпайте от всички страни до получаване на тънка прозрачна кора. Става бързо и лесно.
В средата на всяка кора поръсваме натрошено сирене, което заема площ, колкото ще е голяма тавата, в която ще се пече. Тестото извън диаметъра на сиренето се загъва навътре.
Втората кора разтеглете по същия начин на тънко. Натрошете в средата й сирене и върху сиренето прехвърлете първата вече сгъната и оформена кора. Получават се една в друга. Краищата извън получения диаметър отново нагънете на вътре.
Разтеглете третата питка на тънка кора. Пак поръсете със сирене. Върху него прехвърлете двете нагънати заедно кори и краищата загънете навътре. Получават се три кори една в друга.
Разтеглете четвъртата кора на тънко. Повторете същата процедура с натрошеното сирене и върху него трите заедно нагънати кори. Краищата се загъват отново навътре.
Процедурата се повтаря и с петата кора- разтеглена тънко, сирене и в нея се слагат четирите заедно нагънати кори. Дооформяте като прибирате краищата и като последна кора, се опитайте да нагънете по-красиво, за да има по-добра визия бюрека ви.
Само да уточня, че при нагъване на първата кора, същата няма никакъв вид, много е мека и не може да добие красив облик. Поне при мен беше така. Но с поставянето им една в друга, бюрека се уплътнява и постепенно добива форма и вид. Несъвършенствата ги "замаскирайте" с петата кора.
Прехвърляме в намаслена тава и печем на 200*С фурна до порозовяване от всички страни. Изваждаме напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа.
Не успях да снимам етапите на загъване, тъй като ръцете ми бяха целите в мазнина, а заместник- фотограф липсваше.
Обяснението е дълго, но изпълнението е лесно и бързо. Не отнема много време да разтеглите корите, а като добиете тренинг, се прави за още по-кратко време.
Източник: Вкусно и красиво