Любимите ми соленки от моето детство. Често ни ги приготвяше майка и много им се радвах. Бях позабравила тази рецепта и незнайно защо рядко прибягвам до нея. Може би заради океана от нови и модерни неща изпускам да се върна към изпитаните рецепти.
Необходими са ви:
1 пакетче масло и толкова мас
2 белтъка (жълтъците се отделят за намазване)
8 супени лъжици прясно мляко
1 равна супена лъжица сол
1 и 1/2 пак. амонячна сода, разтворена в 2 лъжици кисело мляко
1 с.л. захар
Маслото и маста се размачкват добре. Не се разтапят. Добавят се прясното мляко, 2 белтъка, солта, захарта и разтворената в киселото мляко сода. Замесва се тесто. Разточва се на кора с дебелина 0,5 см. Намазва се кората с жълтъците, отгоре обилно се настъргва кашкавал и се режат соленките с форма по желание. Аз предпочитам на пръчици с дължина 5-6 см. Изпечете соленките в предварително загрята фурна на 200 градуса.