Зеленият грах притежава възхитителен вкус и е богат на полезни за здравето хранителни вещества. Той е много добър източник на витамин С, витамин К, манган , диетични фибри, витамин В1. Той е също източник на фосфор, протеини, мед, желязо, цинк и калий .
Счита се, че градинският грах води своя произход от Централна Азия и Европа. В действителност, той дори е споменат в Библията и е възхваляван от древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим.
Френският крал Луи XIV популяризира грахът през 17-ти век, като го превръща в основен елемент на менюто за дворцовите партита.
В нашия "семеен дворец" често предпочитаме на трапезата ни да присъства грах яхния. Приготвяме го със свинско, с телешко, понякога разнообразявам и с картофки.
Моят начин на приготвяне
Продукти:
- замразен грах 2 пакета ( около 800гр.)
- 1-2 глави кромид лук
- 3-4 с.л. олио
- 1 с. л. брашно
- 2 домата настъргани или 1 с.л. доматено пюре разтворена в малко вода
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- магданоз
Накрая добавете още малко сол, ако има нужда и наситнения магданоз (Ние обичаме с повече магданоз и според големината на връзката слагам от 1/2 до 1 вр., тъй като понякога са съвсем малки).