През изминалата година останаха доста неща непоказани и затова ще трябва да напредна. Но преди това искам да направя една кратка равносметка. Изминалата година беше пълна с много кулинарни емоции и преживявания. Открих много нови приятели сред всички вас и смело мога да кажа,че сме като едно малко семейство. Случиха се някои интересни промени в личен и семеен план, дай боже да продължат в положителна посока и през тази година.
Научих много нови и вкусни рецепти, с които радвам семейството си и благодарение на вас, приятели, удоволствието от готвенето се превърна и в хоби.
Днешната рецепта е на Жани от Даровете на Гея. Много ароматен и сочен орехов пай. Лесно се приготвя и бързо свършва :) Спазих точно рецептата и си позволявам да я напиша дословно от Жани. (надявам се,че няма нищо против)
Продукти:
- 6 яйца
- 3/4 ч.ч захар ( или 6 с.л. с връх)
- 1 ч.ч. галета или 9 ръжени сухара, смлени
- 1 ч.ч. орехи, смлени на едро
- 10 гр. бакпулвер (1/2 пакетче)
- 1 ч.л. канела
- 1 прахче ванилия
За сиропа:
- 2 ч.ч вода
- 6 с.л. захар с връх
- 1/2 ч.ч мед ( 6 с.л.)
- 5-6 пъпки карамфил (или на върха на чаена лъжичка карамфил на прах)
- 2 резена лимон
Разделете белтъците от жълтъците. Разбиваме 4 белтъка на сняг. Останалите 2 белтъка заедно с всички жълтъци + захарта се разбиват на пухкав крем до побеляване.
Смесваме галетата (смлените сухари) с орехите, бакпулвера и канелата. Постепенно добавяме сместа към разбитите жълтъци, а накрая добавяме и белтъците на сняг. Разбъркваме внимателно с дървена или силиконова бъркалка.
Изсипва се сместа в тавичка с диаметър 24 см и печем на 180 градуса около 25-30 минути. С клечка проверете дали пая е изпечен. Извадете кекса от фурната, охладете 30-тина минути и сиропирайте с топъл сироп.
Можете да украсите с натрошени орехи, с половинки орехови ядки натопени в мед, за да залепнат. Може да намажете целия орехов пай с мед за по-богат вкус и аромат.
Сироп: В тенджерка сложете водата, захарта, карамфила и резените лимон да поврат 5 минути. Свалете сиропа от котлона и добавете меда, бъркайте да се разтвори напълно. Отстранете резенчетата лимон и карамфила.
Забележка: Отчитам за своя грешка едро смлените орехи. Прекалено се усещаха и може би дори прекалих с количеството им. Имаше нужда да са малко по-фино нарязани, за да се насладях и на тестото. Това е въпрос на вкус и не се подвеждайте само по моя.
Прекрасен е станал! Сочен и с орехов вкус!
ОтговорИзтриванеНИНЧЕЕЕ какво е това изкушение бреееее:)))
ОтговорИзтриванеМале колко е хубав с тези орешки оххх... Много апетитен.
Бягам че се окапах чак.:)))
Прегръщам те миличка!
Нинка, чудна е! Точно по вкуса ми - сиропиран сладиш. Ще си копна рецептата да знаеш.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Интересен сладкиш! Благодарение на вас всеки ден откривам нови и нови рецепти! Кулинарията край няма! Прекрасен е твоя пай - сочен, вкусен, а аромата се усеща чак при мен... Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря за високата оценка!
ОтговорИзтриванеЗиче, наистина си е изкушение, сочно, ароматно и те кара да ядеш още и още. Не се окапвай,а запрятай ръкавите :)
Ленка, мисля,че няма да съжаляваш. При Жани има страшно много ахкащи момичета!
Candy, аз също преоткривам кулинарията. Мога с часове да се ровя из нета и блоговете, списъка с плануваното расте, а корем само един :)Релаксирам с вашите вкусотии пред компютъра!
Нинче, определено затвърждаваш мнението ми, че този сладкиш трябва да се опита! Толкова съблазнително надничат тези парченца от снимките ти, че явно трябва да намеря доброволец за орехите и да го направя :) Прегръдки и хубави и усмихнати дни през новата година и стискам палци положителните промени да продължат!
ОтговорИзтриванеЕй това как го обичаааамммм:-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ми напомни:-)
И хубава вечер!
И аз се нареждам на опашката-чуден,сочен сладкиш,на какъвто не отказвам.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Нинче, голяма вкуснотия си направила! Обичам орехов пай! Изглежда страхотно! Желая ти един незабравим Уикенд! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, благодаря, ще се възползвам :)
ОтговорИзтриване