Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 21 юли 2015 г.

Рибник с цаца




            Обхванала ме е рибната вълна. Продължавам с вариантите за приготвяне на цаца. Рибника може да се приготви с всякакъв вид дребна рибка. Не е задължително да имате цаца- става с атерина или малки речни рибки (честно казано с речната риба не съм запозната). Преди време предпочитахме рибника с атерина, тъй като тя е малко по-стегната рибка и се запазва цяла в яденето. Но пък цацата е по-мека и нежна на вкус. За това сменихме предпочитанията си.
         В приготвянето на този рибник няма абсолютно нищо сложно и непознато. Най-общо казано това е стандартно сготвеното ядене домати с ориз, но с добавка риба.


Необходими продукти:
  •  около 300 грама цаца или друг вид дребна рибка
  • 1 гл. лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 5-6 домата или домати от консерва(1/2 буркан от компот),доматен сок
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • магданоз или джоджен - и в двата варианта обичаме

 Начин на приготвяне:

Рибата се измива без да се махат главите. Но ако желаете можете и това да направите.
В тенджера се слага малко мазнина (около 2-3 с.л.) и в нея се задушава ситно нарязания лук. Оризът се измива и се добавя към лука, също да се запържи малко. Добавете червения пипер, разбъркайте и след това изсипете предварително обелените, нарязани на ситно или настъргани домати, а за по-лесно аз използвам домати от консерва. Слагам на око и ми е трудно да преценя какво е количеството- може би по-малко от 1/2 компотен буркан с домати.
Оставете яденето да покъкри с доматите 5 минути и долейте вода. Обикновено на 1 чаша ориз, слагам 4 чаши вода. Оставям да се вари на по-бавен огън почти до готовност. Не го правете много гъсто яденето.Посолете и подправете с магданоз или джоджен.


 Махнете тенджерата от котлона, добавете към доматите с ориз рибата.Разбъркайте леко и прехвърлете ястието в подходяща тава. Запечете в предварително загрята на 220-230 градуса фурна. На рибата й е необходимо много малко готвене, за да е готова за консумация.





3 коментара:

  1. :)))Усмихна ме с цацата....Преди 6 години зачестихме с идванията и престоите във Варна.Сядаме в едно заведение и питаме за цаца...Сервитьорката казва:"Имаме трицона!"
    Аз седя и и се чудя:"на какъв език си говорим с тази жена?!"....Оказа се,че цацата е с много имена:)
    Не съм хапвала такъв рибник,но съм сигурна,че ще е много вкусен,Насе!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Когато бях студентка във Варна се сблъсках със странните имена на познатите ни риби. Цацата се казваше трицона, а попчетата- кая. Четях етикетите и се взирах в рибата в касите и се чудех ли, чудех. За 5 години свикнах на кое как казват, но си предпочитам по бургаски да им казвам.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...