Лятото- сезонът на родния Бургас! Време за море, ваканция и летни емоции. В Бургас кипи лятното настроение, плажът е препълнен,а на капанчетата покрай брега, предлагащи риба и студена бира, трудно можеш да намериш място. Прохладата на морския бриз, мирисът на водорасли, шумът на вълните-всичко това те изпълва с емоции, настроение и те зарежда положително. Не може да се опише духът на тази атмосфера. Този, който не е идвал никога в Бургас, го свързва по-скоро с
морето и може би с моста. Онези обаче, които са посещавали този град,
винаги се връщат или просто никога не си тръгват.
Не мислимо е да се отбиете до Бургас и да не се потопите в цялата тази атмосфера и да не изядете една пържена цаца с бира- запазена марка на града.
Днес, обаче,съм решила да ви почерпя с малко по различно приготвена цаца - панирана във вид на малки питчици ( не знам точно как да ги определя). Този начин на приготвяне е доста стар. Възможно е да го знаят много кулинари, но в моя блог ще присъства за първи път.
Цацата, която купих се случи да е уловена от далян. Далян е морско неподвижно риболовно приспособление изградено в близост до брега и се състои от мрежи, опънати между колове. Плуващата край брега риба влиза в мрежите и бива улавяна. Разликата между уловената цаца с риболовен кораб или далян е, че по втория начин рибата не се мачка от тежките мрежи на корабите. Тази от даляните седи някак по-лъскава и цяла. Друго важно нещо е, когато купувате цаца да не взимате такава с напукани кореми. Гарантирано е, че не е съвсем прясна.
Необходими продукти:
- около половин кг прясна цаца
- 2 яйца
- 2 равни супени лъжици брашно
- около 100 мл вода( аз слагам на око)
- сол на вкус
олио за пържене
Начин на приготвяне;
- Махнете главите на цацата.
- Измийте я на течаща вода.
- Осолете на вкус рибата.
- В не много дълбока купа разбийте двете яйца с около 100 мл вода. Прибавете към тях брашното до получаване на рядка кашичка. Ако ви се получи по-гъста каша, капнете още малко вода. Посолете на вкус.
- В друг съд си пригответе брашно за овалване на рибките.
- Загрейте тигана с олиото за пържене
- Отцедете посолената риба от водата, която си е пуснала.
- Вземете голяма част от рибата, сложете я в брашното и набрашнете хубаво.
- Щом мазнината е загряла, взимате в ръка около 7-8 рибки леко изтупани от брашното. Всички заедно ги потапяте в яйчената смес и колкото ви е възможно пак ги взимате заедно и ги пускате в горещото олио на една купчинка. Гледам да не ги слагам едно върху друго, а да се разпределят на ширина. Идеята е да станат като малки питчици.
- Пържете до зачервяване от двете страни.
- Готовата риба отцедете върху домакинска хартия преди сервиране.
Препоръчвам да я пържите до по-тъмно златисто, за да не остане вътре съвсем като варена. А и ние я обичаме по-хрупкава отвън.
Нинка, много ме стопли с публикацията си и ме зареди отново с мисълта за Бургас...панираната цаца и бирата. Поздрави на морето и ...не забравяй, че си ми обещала да направиш торта Естерхази.
ОтговорИзтриванеВреме ви е за море!
ОтговорИзтриванеА тортата - май няма да ми се размине:)
Achievable link with take advantage of plus busts images. https://imgur.com/a/mhCuaNh https://imgur.com/a/BaIge9Q https://imgur.com/a/qeRV4hF https://imgur.com/a/s36WN8G http://p6fz9pqj38.dip.jp https://imgur.com/a/xeqDb1b https://imgur.com/a/4kBHDnP
ОтговорИзтриване