В различните краища на България тази вкусна закуска е известна под различни имена. Моята баба я приготвяше без да знам как се казва. В родния край на съпругът ми й казват гюзлеми или гюзлемета. А близо до моя роден край му казват " два пъти токано". Името идва от начина на приготвяне- един път се разточва, за да се наръси със сирене и втори път ,след като е навито на охлюв да се разстели на малка питка.
Прекрасна, много лесна и невероятно вкусна съботно-неделна закуска (не че не става и за други дни, но май само тогава имам повече време да поглезя близките си).
Необходими продукти:
2 ч.ч. вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
200 гр. сирене
брашно - около 700 грама ( никога не меря брашното,на око)
олио за намазване
Начин на приготвяне:
В по-дълбок съд подходящ за месене сложете предварително пресятото брашно Направете място в средата на брашното ( аз му казвам кладенче) и налейте двете чаши хладка вода. Добавете содата и солта. Замесете меко тесто.
Готовото тесто разделете на 10-11 топчета. Набрашнете работната повърхност и разточете едно топче на малка кора с диаметъра на малка чиния. Намажете кората с олио, поръсете малко натрошено сирене и навийте на руло.
Двата края на рулото ги завийте в противоположни посоки като осморка.
Прехвърлете едната половина на охлюва върху другата.
Разточете леко с точилката отново на малка кора и получената гюзлема пържете в тиган с малко мазнина. Мазнината наистина е много малко,колкото тигана добре да се омазни. По време на пърженето от време на време подбутвам и размествам питката токано.
Преди всяка питка слагам по-малко мазнина в тигана.
Не е задължително да се пекът в тиган. Можете да ги изпечете и на сач, подходящ оребрен тиган, но тогава след като са готови ги намажете с масло или маргарин.
Чуднички са! И аз ги знам като гюзлеми. Всъщност името никак не е важно, при положение че са тоооолкова вкусни :)
ОтговорИзтриванеИзкушение за мен рано, рано в понеделник :)
ОтговорИзтриванеЧерпя се с тази вкусотия за закуска и ти пожелавам приятна седмица :)